a Wat is het verschil tussen een accu en oplaadbare batterij?

Wat is het verschil tussen een accu en een oplaadbare batterij?

accu elektrische fiets
Oplaadbare batterijen: model 26650 LFP (LiFePO4)

Heel kort: het is hetzelfde.

De term batterij wordt in Nederland gebruikt voor een elektrische energiebron die niet oplaadbaar is ook wel wegwerpbatterij genoemd. Een elektrische energiebron die opgeladen kan worden noemen we een accu. Bij een accu hebben wij vaak een idee van een groot zwaar ding voor in de auto. Maar dat is maar hoe de meeste dit zich voorstellen.

Toen in de vorige eeuw nikkel-cadmium accu gemaakt werden in de vorm van een "batterij" en daarmee de "wegwerpbatterij" kon vervangen zijn we dit in Nederland oplaadbare batterijen gaan noemen. Een doorsnee Nederlander heeft dan het idee van de vorm, grootte en gewicht: het is een batterij, zoals een penlight, maar dan oplaadbaar. Voor het zelfde geld hadden we het een nikkel-cadmium accu genoemd.

Een andere reden dat we dit oplaadbare batterijen zijn gaan noemen heeft zijn oorzaak in het Engels. Daar noemt men wat wij "accu" noemen een "battery". Een een penlight(accu) die je kan opladen heet dus een rechargeable battery. De woorden battery en batterij lijken natuurlijk veel op elkaar. Een Angelsaksische invloed op onze taal dus. Een accu en een oplaadbare batterij zijn dus hetzelfde.


nieuws

home­