Testrapport Vogue Troy

Dit model is recentelijk uit productie genomen maar treft ze mogelijk nog aan in de fietsenwinkel.

Vogue Troy
De Troy van Vogue - actieradius 50 km, zeven versnellingen

Deze elektrische bakfiets is uitgevoerd met een halfopen kettingkast en een derailleur met zeven versnellingen. Een derailleur heeft in vergelijking met een naafversnelling een hoger rendement wat dus een hogere actieradius oplevert. Een derailleurversnelling vergt echter wel onderhoud, zo is regelmatig schoonmaken en smeren noodzakelijk. In 2022 heeft Vogue de Troy geïntroduceerd. Zowel de voorvork als de zadelpen is niet geveerd. Zowel de voor- als achterrem is een schijfrem.

Bij deze fiets heeft men gekozen voor een Lithium ion (Li-ion) accu. Dat is een accusoort die samen met de Lithium Polymeer (LiPo) en Lithium ijzer fosfaat (LiFe) accu in haast alle moderne elektrische fietsen gebruikt wordt. Dit type accu heeft het voordeel van een grotere accucapaciteit, lange levensduur en heeft een lage zelfontlading. Hierdoor hoef je niet de fiets tussendoor opladen als je hem een tijdje niet gebruikt.

De accu heeft een capaciteit van 468 Wh (36 Volt - 13 Ah). De accu is bij deze elektrische fiets geplaatst boven het achterwiel. Omdat deze fiets vaak buiten blijft staan is het prettig te weten dat de accu uitneembaar is. Dat heeft in de winter ook nog eens een voordeel voor de actieradius.

De elektromotor bevindt zich in het achterwiel. Met de vijf trapondersteuningsstanden, die je kan instellen via een knopje op je stuur, bepaal je hoe licht de fiets rijdt. Je bepaalt daarmee de verhouding tussen de energie die jij in het fietsen moet steken en de hulp die je van de elektromotor krijgt.

Dit model is voorzien van een trapkracht en rotatiesensor. Deze meet niet alleen hoe snel je de trappers ronddraait maar ook hoeveel kracht je uitoefent op je pedalen. Deze informatie wordt door het motormanagement gebruikt om de trapondersteuning van de motor te bepalen. De combinatie van rotatie- en trapkrachtsensoren is een ideale combinatie die je meestal alleen in de wat duurdere elektrische fiets modellen aantreft. Deze combinatie van sensoren garandeert de meest gelijkmatige trapondersteuning.

Onder ideale omstandigheden zou volgens Vogue een actieradius van 50 km bereikt kunnen worden Dat is dan wel met de lichtste trapondersteuningsstand. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische bakfiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­