Testrapport Vogue Superior de lux

Dit uit 2020 stammende model wordt al lang niet meer gemaakt. Op marktplaats wordt dit model soms aangeboden.

Vogue Superior de lux
De Superior de lux van Vogue - actieradius 50 km, acht versnellingen

Dit is een elektrische bakfiets met acht versnellingen en voorzien van een halfopen kettingkast. Het gewicht van de fiets is inclusief accu 90 kg. Fietsen in deze categorie wegen tussen de 20 en 90 kilogram met een gemiddeld gewicht van: 22,6 kilogram. In 2020 heeft Vogue de Superior de lux geïntroduceerd. De voorvork en zadelpen zijn vast uitgevoerd. Voor zit er een schijfrem op, achter is een rollerbrake rem aanwezig.

Bij de Superior de lux heeft men gebruikt gemaakt van een Lithium ion (Li-ion) accu. Dat is een accusoort die samen met de Lithium Polymeer (LiPo) en Lithium ijzer fosfaat (LiFe) accu in vrijwel alle moderne elektrische fietsen wordt gebruikt. De accu is wel wat duurder dan de vroeger veel gebruikte Nikkel Metaalhydride accu maar biedt vele voordelen. Zo is de levensduur veel langer, de accucapaciteit is veel groter (bij gelijkblijvend gewicht) en heeft een zeer lage zelfontlading.

De Superior de lux is voorzien van een accu met 481 Wh (36 Volt - 13 Ah). Je kan de accu heel eenvoudig uitnemen, vooral in de winter is dat heel handig.

De elektromotor bevindt zich in het midden van de fiets en is aangesloten op de trapas. In welke mate je trapondersteuning krijgt, dus hoeveel kracht de elektromotor jou levert, is instelbaar op het stuur waarbij je kan kiezen uit vijf trapondersteuningsstanden.

Een trapkracht en rotatiesensor bepaalt de hoeveelheid trapondersteuning deze fiets geeft. Dat is een veel betere en natuurlijkere techniek dan elektrische fietsen met alleen een rotatiesensor. De hoeveelheid trapkracht wordt namelijk niet bepaald doordat je fiets maar wordt rekening gehouden hoeveel kracht op de pedalen gezet wordt. Hoe meer kracht je uitoefent hoe meer de elektromotor je daarbij helpt. De verhouding tussen jouw inzet en die van de elektromotor blijft dus constant.

Onder ideale omstandigheden zou volgens Vogue een actieradius van 50 km bereikt kunnen worden Dat is dan wel met de lichtste trapondersteuningsstand. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische bakfiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­