Testrapport Stella Kruier

Dit model uit 2017 wordt sinds een flinke tijd niet meer gemaakt en zal je niet meer aantreffen in de fietsenwinkel, maar mogelijk wel op de tweede hands markt.

Stella Kruier
De Kruier van Stella - actieradius 80 km, zeven versnellingen

Deze elektrische bakfiets is uitgevoerd met een halfopen kettingkast en een derailleur met zeven versnellingen. Een derailleur heeft in vergelijking met een naafversnelling een hoger rendement wat dus een hogere actieradius oplevert. Een derailleurversnelling vergt echter wel onderhoud, zo is regelmatig schoonmaken en smeren noodzakelijk. De fiets heeft een accu met een gewicht van 2.5 kg, totaal weegt hij 63.5 kg. Deze elektrische fiets wordt sinds 2017 door Stella gemaakt. De fiets heeft een verende zadelpen, de voorvork is niet geveerd. Zowel de voor- als achterrem is een hydraulische velgrem.

Deze fiets is voorzien van een Lithium ion (Li-ion) accu. Die heeft, samen met de LiPo en LiFe accu's een aantal prettige eigenschappen zoals een lange levensduur, hij is niet groot en niet heel zwaar in vergelijking met vele andere accutypen. Daarnaast is de zelfontlading vrij laag. Wanneer je de fiets een paar weken niet hebt gebruikt hoef je hem niet eerst op te laden voor gebruik.

De Kruier heeft een accu van 522 Wh (36 Volt - 14 Ah). De accu is bij deze elektrische fiets geplaatst boven het achterwiel. Je zal deze fiets vaak buiten laten staan en dan is een uitneembare accu prettig die je dan binnen kan laden. Maar ook in de winter zal door de lage temperatuur de actieradius beperkt als je hem buiten oplaadt en daar heb je bij het binnneladen geen alst van.

De elektromotor bevindt zich in het achterwiel. De elektromotor heeft een koppel van 42 Nm, hoe groter het koppel, hoe groter de trekkracht van de elektromotor. De fiets biedt negen trapondersteuningsstanden waarmee je kan instellen hoeveel hulp je krijgt van de elektromotor tijdens het fietsen.

De fiets is voorzien van een rotatiesensor. Deze meet hoe langzaam of snel je trapt. Daarmee wordt bepaald hoeveel trapondersteuning de motor moet leveren. Een rotatiesensor is een eenvoudige, betrouwbare, veelgebruikte methode voor het bepalen van de trapondersteuning. Duurdere elektrische fiets modellen hebben naast een rotatiesensor ook een trapkrachtsensor.

Onder ideale omstandigheden zou volgens Stella een actieradius van 80 km bereikt kunnen worden Dat is dan wel met de lichtste trapondersteuningsstand. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Opmerkingen

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische bakfiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­