Testrapport Sparta ION SpartaMet

Dit uit 2014 stammende model wordt al lang niet meer gemaakt. Op marktplaats wordt dit model soms aangeboden.

Sparta ION SpartaMet
De ION SpartaMet van Sparta - actieradius 290 km, acht versnellingen

Let op: dit is een (elektrische) snorfiets, een blauw kentekenplaatje, WA verzekering en een rijbewijs is verplicht net als bij een normale snorfiets. Deze fiets wijkt af van de normale elektrische fietsen dat zonder te trappen een snelheid bereikt kan worden van 20 km/u en en als je meetrapt kan je een maximale snelheid bereiken van 25 km/u. Dit is dus duidelijk afwijkend van de speed pedelec die hogere snelheden kan bereiken. Een helm dragen is niet verplicht op deze snorfiets.

Deze hybride fiets is uitgevoerd met een halfopen kettingkast en met acht versnellingen is hij bij uitstek geschikt voor de grotere toertochten. Dit komt mede doordat Sparta gekozen heeft om een enorme accu capaciteit in deze elektrische fiets aan te brengen. Voor zover wij weten was het op het moment van schrijven de eerste elektrische fiets met een accu capaciteit van meer dan 1000 Wh. Door deze grote accu capaciteit zijn enorme grote afstanden te overbruggen.

Deze elektrische fiets weegt samen met de accu 25 kg. Fietsen in deze categorie wegen tussen de 20.9 en 32 kilogram met een gemiddeld gewicht van: 24,8 kilogram. De gesuggereerde verkoopprijs die Sparta aangeeft is 3199 Euro. De ION SpartaMet wordt sinds 2014 door Sparta gemaakt. De voorvorkvering en de geveerde zadelpen zorgen voor een optimaal comfort. Zowel de voor- als achterrem is een hydraulische velgrem.

Bij de ION SpartaMet heeft men gebruikt gemaakt van een Lithium ion (Li-ion) accu. Dat is een accusoort die samen met de Lithium Polymeer (LiPo) en Lithium ijzer fosfaat (LiFe) accu in vrijwel alle moderne elektrische fietsen wordt gebruikt. De accu is wel wat duurder dan de vroeger veel gebruikte Nikkel Metaalhydride accu maar biedt vele voordelen. Zo is de levensduur veel langer, de accucapaciteit is veel groter (bij gelijkblijvend gewicht) en heeft een zeer lage zelfontlading.

De ION SpartaMet is voorzien van een accu met 1008 Wh (36 Volt - 28 Ah), feitelijk is sprake van twee accu's die samenwerken. De helft van de accu bevindt zich in het voorframe en is daardoor niet uitneembaar. Daarnaast is de andere helft van de accu onder de bagagedrager aangebracht. Die is wel uitneembaar. We begrijpen deze keuze goed, want zo'n grote accu op een plaats monteren zal de fiets op dat punt flink zwaarder maken. Nu is het gewicht evenwichtig verdeeld. Feit blijft dat een niet uitneembare accu een klein nadeel heeft vooral in de winter. Opladen van de accu zal je dus altijd moeten doen door de fiets in de buurt van een stopcontact te plaatsen. Wel is het mogelijk de accu onder de bagagedrager te verwijderen en ergens anders op te laden dan waar je fiets op dat moment staat. De enorme accu capaciteit van twee keer 504 Wh heeft ook invloed gehad op de laadduur van de accu's. In ongeveer 7 uur wordt een lege accu weer volledig geladen.

De elektromotor bevindt zich in het achterwiel. De elektromotor beschikt over een koppel van 40 Nm, dit koppel bepaalt de kracht die de motor kan leveren, hoe groter het koppel, hoe meer kracht. De fiets kent vijf trapondersteuningsstanden. Dit model is voorzien van een trapkracht en rotatiesensor. Deze meet niet alleen hoe snel je de trappers ronddraait maar ook hoeveel kracht je uitoefent op je pedalen. Deze informatie wordt door het motormanagement gebruikt om de trapondersteuning van de motor te bepalen. De combinatie van rotatie- en trapkrachtsensor is een ideale combinatie van sensors die je alleen in de duurdere elektrische fiets modellen aantreft. Deze combinatie van sensors garandeert de meest gelijkmatige trapondersteuning. Sparta geeft voor de actieradius een maximale afstand op van 290 km. Die waarde geld in de meest optimale omstandigheden en de lichtste trapondersteuning.

Gezien de geleverde accu van 1008 Wh is voor deze Sparta ION SpartaMet een actieradius van 183 km te verwachten. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.

nieuws

home­ >testrapport ION SpartaMet

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen