Testrapport Sparta ION E-Speed

Sinds geruime tijd is dit model uit productie, tweedehands worden ze nog wel aangeboden.

Sparta ION E-Speed
De ION E-Speed van Sparta - actieradius 145 km, negen versnellingen

Deze Sparta ION E-Speed is een zogenaamde speed ebike ook wel speed pedelec of high speed ebike genoemd. Dat is een elektrische fiets die een snelheid kan behalen tot wel 40 km/u. Hierdoor zijn specifieke wettelijke voorwaarden van toepassing. Zo moet je een verzekering hebben, een (brom)fiets rijbewijs en moet je speed ebike voorzien zijn van kentekenplaatje.

Sparta introduceerde deze speed ebike in 2014. Begin 2015 werd deze door de RAI vereniging uitgeroepen tot de speed ebike van het jaar 2015.

De fiets heeft een half-open kettingkast en negen versnellingen op basis van een derailleur. Daarom is deze elektrische fiets vooral geschikt voor het overbruggen van grote afstanden zoals woon-werk verkeer of lange fietstochten. De Lithium Ion accu heeft een imposante capaciteit van 504 Wh en is weggewerkt in het voorframe maar is daardoor niet verwisselbaar. Dat is wel jammer, vooral onderweg maar vooral in de winter zal je dat missen. De fiets weegt 25 kg en heeft een adviesprijs van 2834 euro.

Aangenaam rijden is gegarandeerd door de voorvorkvering en een verende zadelpen. Voor de remmen is gekozen voor hydraulische voor- en achterremmen.

Wanneer de accu helemaal ontladen is, wat helemaal niet slim is, kost het laden van de accu zo'n 6 a 7 uur. Dat is een stuk langer dan vele andere elektrische fietsen maar wij zijn van mening dat je hier eigenlijk blij mee moet zijn. Snel laden van een accu verkort namelijk de levensduur. Maar we geven toe, even snel de accu onderweg opladen is hier niet bij.

Als je vermoed dat je te kort komt aan de standaard accu capaciteit kan je overwegen om een tweede accu te laten inbouwen. Dat is als optie voor een kleine duizend euro te koop. De accu krijgt dan een dubbele capaciteit dus ook je actieradius neemt dan een factor twee toe.

De elektromotor is in het achterwiel geplaatst en kan een maximale kracht ontwikkelen van 28 Nm. De mate waarin de elektromotor trapondersteuning biedt kan via het bedieningspaneel op het stuur ingesteld worden. Hierin kan je kiezen uit vijf standen: Eco, Cruise, Tour, Sport en Power. In de standen Eco, Cruise en Tour zijn snelheden tot 25 km/u realiseerbaar. In de Sport stand kan een snelheid behaald worden van 32 km/u en de Powerstand tot maximaal 40 km/u.

Hoe sterker de trapondersteuning ingesteld is, hoe kleiner de actieradius zal zijn. In de lichtste stand, de Eco stand, is de actieradius maximaal 145 km (onder ideale omstandigheden). In de Sport stand is de actieradius beperkt tot maxiaal 50 km en in de Powerstand kan maximaal 35 km overbrugd worden. Deze door de fabrikant gespecificeerde afstanden zijn uiteraard onder de meest ideale omstandigheden gemeten. Wanneer je de accucapaciteit van 504 Wh in oogschouw neemt lijkt in de Eco stand ons een actieradius van 92 km meer realistisch.

Deze ION E-Speed is uitgevoerd met een "Walk Assist" functie, daarmee kan je bijvoorbeeld de fiets vanzelf langzaam laten rijden terwijl je ernaast loopt. Heel handig bij het nemen van een trap met fietsgoot bijvoorbeeld. In het handvat van het stuur zit een gedeelte waaraan je kan draaien om zo "gas" te geven. Deze gashandel kan je ook gebruiken tijdens het fietsen als je even een extra boost wil geven.

Deze elektrische fiets is op dit moment een van de weinige speed pedelecs die te koop zijn. Op dit moment is deze fiets dan ook een zeer aantrekkelijk kandidaat om gebruik te worden voor woon-werk verkeer waarbij een flinke afstand overbrugd moet worden en een snelheid van onder de 25 km/u, zoals dit beperkt is bij normale elektrische fietsen, te traag zou zijn. Een snelheid van 32 km/u, lijkt erg aantrekkelijk. Een nadeel vinden wij wel de open kettingkast waardoor je regelmatig aandacht moet besteden aan de ketting. We vermoeden dan fietsers die dit soort elektrische fietsen kopen voor het woon-werk verkeer vooral op zoek zijn naar "gemak" en geen aandacht willen besteden in het weekeinde aan het schoonmaken en smeren van een ketting. Een versie met een gesloten kettingkast zou naar onze mening meer aftrek hebben bij deze doelgroep.

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­