Testrapport Sparta ION L single speed 2009

Dit uit 2009 stammende model wordt al lang niet meer gemaakt. Op marktplaats wordt dit model soms aangeboden.

Sparta ION L single speed 2009
De ION L single speed 2009 van Sparta - actieradius 63 km, een versnellingen

Deze stadsfiets zonder versnellingen heeft een gesloten kettingkast en is bij uitstek geschikt voor het overbruggen van korte afstanden. De fiets heeft een accu met een gewicht van kg, totaal weegt hij 28 kg. De adviesprijs voor deze fiets is 1999 euro. Sparta heeft de ION L single speed 2009 in 2009 geïntroduceerd. Zowel de voorvork als het zadel is voorzien van vering voor optimaal comfort. Achter bevindt zich een trommelrem, voor heeft deze fiets een rollerbrake rem.

Een Nikkel Metaalhydride (Ni-Mh) accu is als energiebron toegepast en zorgt dat de elektromotor de energie krijgt voor de trapondersteuning. Dit type accu wordt niet meer vaak toegepast bij elektrische fietsen. Dit komt omdat de Ni-Mh accu een grote zelfontlading kent die op zo'n 1,5% per dag kwijtraakt. Vandaar dat Sparta aanbeveelt om de fiets constant aan de lader te koppelen zodra je thuis komt. De levensduur van Ni-Mh accu's is beperkter dan de andere hedendaagse accutypen. Dat dit type accu nog toepast wordt komt vooral omdat de prijs relatief laag is.

De ION L single speed 2009 heeft een accu van 240 Wh (24 Volt - 10 Ah). De accu is niet uitneembaar, dat is wel jammer. Opladen van de accu zal je dus altijd moeten doen door de fiets in de buurt van een stopcontact te plaatsen. Dit heeft in de winter enige nadelen. Daarnaast kan je de fiets niet lichter maken door de accu er even uit te halen tijden het plaatsen van de fiets op een fietsdrager.

De elektromotor bevindt zich in het achterwiel.

Een trapkracht en rotatiesensor bepaalt de hoeveelheid trapondersteuning deze fiets geeft. Dat is een veel betere en natuurlijkere techniek dan elektrische fietsen met alleen een rotatiesensor. De hoeveelheid trapkracht wordt namelijk niet bepaald doordat je fiets maar wordt rekening gehouden hoeveel kracht op de pedalen gezet wordt. Hoe meer kracht je uitoefent hoe meer de elektromotor je daarbij helpt. De verhouding tussen jouw inzet en die van de elektromotor blijft dus constant.

Onder ideale omstandigheden zou volgens Sparta een actieradius van 63 km bereikt kunnen worden Dat is dan wel met de lichtste trapondersteuningsstand.

Rekening houdend met de bij deze fiets geleverde accu van 240 Wh, is een gemiddelde actieradius van 44 km meer realistisch voor deze Sparta ION L single speed 2009. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Opmerkingen

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­