Testrapport Sparta E-Motion T2 2009

Dit uit 2009 stammende model wordt al lang niet meer gemaakt. Op marktplaats wordt dit model soms aangeboden.

Sparta E-Motion T2 2009
De E-Motion T2 2009 van Sparta - actieradius 63 km, acht versnellingen

Dit is een stadsfiets met gesloten kettingkast, maar doordat hij voorzien is van acht versnellingen stelt hij de berijder in staat ook redelijk grote toertochtjes te maken. De fiets weegt totaal 26 kg, als je de accu er uit haalt scheelt dat kg. De fiets heeft een adviesprijs van 1499 euro. Sparta introduceerde in 2009 deze E-Motion T2 2009. De voorvorkvering en de geveerde zadelpen zorgen voor een optimaal comfort. Voor zit er een velgrem op, achter is een rollerbrake rem aanwezig.

Bij deze fiets heeft men gekozen voor een Lithium ion (Li-ion) accu. Dat is een accusoort die samen met de Lithium Polymeer (LiPo) en Lithium ijzer fosfaat (LiFe) accu in haast alle moderne elektrische fietsen gebruikt wordt. Dit type accu heeft het voordeel van een grotere accucapaciteit, lange levensduur en heeft een lage zelfontlading. Hierdoor hoef je niet de fiets tussendoor opladen als je hem een tijdje niet gebruikt.

De E-Motion T2 2009 is voorzien van een accu met 240 Wh (24 Volt - 10 Ah). De accu is niet uitneembaar, dat is wel jammer. Opladen van de accu zal je dus altijd moeten doen door de fiets in de buurt van een stopcontact te plaatsen. Dit heeft in de winter enige nadelen. Daarnaast kan je niet de fiets lichter maken door de accu er even uit te halen tijden het plaatsen van de fiets op een fietsdrager.

De elektromotor bevindt zich in het voorwiel waarmee de gewichtsverdeling beter in balans komt.

Sparta geeft voor de actieradius een maximale afstand op van 63 km. Die waarde geldt in de meest optimale omstandigheden en de lichtste trapondersteuning.

Gezien de geleverde accu van 240 Wh is voor deze Sparta E-Motion T2 2009 een actieradius van 44 km te verwachten. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Opmerkingen

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­