Testrapport Sparta Amphion SDS 2009

Dit uit 2009 stammende model wordt al lang niet meer gemaakt. Op marktplaats wordt dit model soms aangeboden.

Sparta Amphion SDS 2009
De Amphion SDS 2009 van Sparta - actieradius 56 km, zeven versnellingen

Met zijn zeven versnellingen leent deze elektrische fiets zich vooral voor de grotere toertochten. De halfopen kettingkast vereist wel enige aandacht van de berijder doordat deze af en toe schoongemaakt en gesmeerd moet worden. Als we de fiets op de weegschaal zetten meten we 28 kg. Halen we de accu er uit dan scheelt dat kg. Op de website van Sparta vonden wij een adviesprijs van 1849 euro. Sparta heeft de Amphion SDS 2009 in 2009 geïntroduceerd. De fiets is geveerd op de voorvork en de zadelpen. Voor bevindt zicht een rollerbrake rem, de achterrem is een trommelrem.

Een Nikkel Metaalhydride (Ni-Mh) accu is als energiebron toegepast en zorgt dat de elektromotor de energie krijgt voor de trapondersteuning. Dit type accu wordt niet meer vaak toegepast bij elektrische fietsen. Dit komt omdat de Ni-Mh accu een grote zelfontlading kent die op zo'n 1,5% per dag kwijtraakt. Vandaar dat Sparta aanbeveelt om de fiets constant aan de lader te koppelen zodra je thuis komt. De levensduur van Ni-Mh accu's is beperkter dan de andere hedendaagse accutypen. Dat dit type accu nog toepast wordt komt vooral omdat de prijs relatief laag is.

De accucapaciteit bedraagt 216 Wh (24 Volt - 9 Ah). De accu van deze fiets is eenvoudig uitneembaar. Dat zal je vooral op prijs stellen wanneer je de elektrische fiets op een fietsendrager wil plaatsen, dan telt iedere kilogram. Het is dan prettig eerst de accu uit de fiets te halen en op de achterbank te leggen.

Een ander niet te onderschatten voordeel is dat je, doordat je de accu eenvoudig uit de fiets kan halen, de accu overal waar je wilt kan opladen en niet waar toevallig je fiets staat. Vooral in de winter zal dit voordelen opleveren. Want het opladen bij kamertemperatuur is veel beter dan in een koude schuur of kelder.

De elektromotor bevindt zich in het achterwiel. In welke mate je trapondersteuning krijgt, dus hoeveel kracht de elektromotor jou levert, is instelbaar op het stuur waarbij je kan kiezen uit een trapondersteuningsstanden.

Onder ideale omstandigheden zou volgens Sparta een actieradius van 56 km bereikt kunnen worden Dat is dan wel met de lichtste trapondersteuningsstand.

Rekening houdend met de bij deze fiets geleverde accu van 216 Wh, is een gemiddelde actieradius van 39 km meer realistisch voor deze Sparta Amphion SDS 2009. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Opmerkingen

Geen display.

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­