Testrapport Qwic Premium FN360.1

Deze elektrische fiets wordt door Qwic al lang niet meer gemaakt. Tweedehands worden ze nog wel te koop aangeboden.

Qwic Premium FN360.1
De Premium FN360.1 van Qwic - actieradius 110 km, traploos aantal versnellingen

Als je op zoek bent naar een fiets voor dagelijks gebruik maar die je ook voor fietstochten kan gebruiken biedt deze fiets beide opties. Door zijn stevige bouw en gesloten kettingkast is het een heerlijke stadsfiets en met traploze versnelling stelt hij je in staat heerlijke fietstochtjes te maken. Het gewicht samen met de accu bedraagt 26.8 kg waarvan 2.5 kg voor de accu. De gesuggereerde verkoopprijs die Qwic aangeeft is 2399 euro. Qwic heeft de Premium FN360.1 in 2017 geïntroduceerd. De fiets is voorzien van een verende voorvork en een verende zadelpen. Zowel voor als achter zit een schijfrem.

Bij deze fiets heeft men gekozen voor een Lithium ion (Li-ion) accu. Dat is een accusoort die samen met de Lithium Polymeer (LiPo) en Lithium ijzer fosfaat (LiFe) accu in haast alle moderne elektrische fietsen gebruikt wordt. Dit type accu heeft het voordeel van een grotere accucapaciteit, lange levensduur en heeft een lage zelfontlading. Hierdoor hoef je niet de fiets tussendoor opladen als je hem een tijdje niet gebruikt.

De accu heeft een capaciteit van 375 Wh (36 Volt - 10 Ah). De accu zit boven het achterwiel als onderdeel van de bagagedrager. De accu kan eenvoudig verwijderd worden wat prettig is bij het op- en aftillen van de fiets op de fietsendrager. Daarnaast is het heel fijn dat je zelf kan bepalen waar je de accu kan opladen. Je hoeft niet de hele fiets naar het stopcontact te slepen, maar alleen de accu. Dat is niet alleen tijdens de fietstocht prettig, als je de accu onderweg nog even een klein beetje wilt opladen, maar ook ideaal voor in de winter. Want een accu kan je het best bij kamertemperatuur opladen. Het volledig laden van de accu kost ongeveer 5 uur.

De elektromotor is in het voorwiel geplaatst wat een positieve bijdrage levert aan de gewichtsverdeling van deze fiets. De elektromotor beschikt over een koppel van 35 Nm, dit koppel bepaalt de kracht die de motor kan leveren, hoe groter het koppel, hoe meer kracht. De fiets kent acht trapondersteuningsstanden.

Deze fiets heeft een trapkracht en rotatiesensor. Die leveren de meest natuurlijke ondersteuning tijdens het fietsen. Deze sensoren meten niet alleen hoe snel je de trappers ronddraait maar ook de kracht die je uitoefent op de pedalen. Deze sensorinformatie wordt naar het motormanagement gestuurd die daarmee de beste hoeveelheid trapondersteuning van de elektromotor bepaalt. De combinatie van rotatie- en trapkrachtsensoren is een ideale combinatie die je meestal alleen in de duurdere elektrische fiets modellen aantreft. Deze combinatie van sensors garandeert de meest gelijkmatige trapondersteuning.

De folder van Qwic vermeldt een actieradius tot 110 km. Dat is uiteraard in de lichtste trapondersteuningsstand en onder ideale omstandigheden.

Wanneer we uitgaan van de capaciteit van de accu van 375 Wh, die standaard met deze fiets wordt geleverd, is een actieradius voor deze Qwic Premium FN360.1 van 68 km meer in de lijn van de verwachting. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Opmerkingen

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­