Testrapport Qwic Easy

Dit model uit 2013 wordt sinds een flinke tijd niet meer gemaakt en zal je niet meer aantreffen in de fietsenwinkel, maar mogelijk wel op de tweede hands markt.

Qwic Easy
De Easy van Qwic - actieradius 70 km, drie versnellingen

De Easy is een stadsfiets met gesloten kettingkast en wordt sinds 2013 geproduceerd door Qwic, een Nederlands producent van elektrische fietsen. De Lithium-ion accu bevindt zich onder de bagagedrager heeft een capaciteit van 216 Wh (36V, 6 Ah) is uitneembaar en wordt met de fietssleutel beveiligd. Een geheel ontladen accu wordt in 3,5 uur weer tot 90% opgeladen met de meegeleverde acculader. Als optie biedt Qwic twee accu's aan met flink grotere capaciteiten te weten de 360 Wh en de 432 Wh accu. Deze leveren niet alleen 50% of 100% meer actieradius op maar uitgaand dat je de accu niet volledig zal ontladen en gelijk na het fietsen weer oplaad kan de levensduur van de accu aanzienlijk verlengd worden.

bedieningspaneel qwic easy met drie ondersteuningsstanden

Het stuur is eenvoudig verstellen door de quick release stuurpen, kwestie van de hendel omhoog duwen en het stuur kan naar voren, achteren en omhoog gesteld worden. Op de linkerkant van het stuur bevindt zich het display / bedieningspaneel. Deze is sober maar functioneel en simpel uitgevoerd. Een aan/uit knop en een knop waarmee de trapondersteuning in drie standen (eco, cruise en max) ingesteld kan worden. Met vier rode ledjes wordt de nog aanwezige capaciteit in de accu weergegeven. De actieradius wordt door Qwic gesteld op maximaal 120 km. Dat is wel erg ruim en zal alleen gehaald worden in optimale condities. Met de standaard accu van 216 Wh is het aannemelijker dat een actieradius behaald wordt van 39 km. Realiseer dat je zelf een grote invloed hebt op de actieradius.

IN HET KORT
Fabrikant:
Model:
Gewicht:
Accucapaciteit
Versnellingen
Kettingkast
Voorvering
Zadelvering
Voorrem
Achterrem
Qwic
$model
24,1 kg
216 Wh
2 versnellingen
gesloten
voorvoork
vast
velg
rollerbrake

Deze Qwic Easy is een relatief goedkope fiets waardoor je iets moet inleveren op luxe. Zo wordt de verlichting niet gevoed door de accu maar heeft het voor en achterlicht heeft zijn eigen batterijen, die zal je dus om de zoveel tijd moeten vervangen. Bij wat duurdere modellen wordt de verlichting bediend vanaf het bedieningspaneel op het stuur en wordt deze gevoed vanuit de centrale accu. Zo heeft deze fiets maar drie versnellingen die met een Shimano Nexus naafversnelling is uitgevoerd. De Qwic Easy is alleen op de voorvork geveerd, het zadel moet het zonder doen. Dit instapmodel heeft uiteraard geen geavanceerde functies als walk assist en/of powerassist en de de fietscomputer maakt gebruik van een rotatiesenor zoals dit gebruikelijk is bij het goedkope en middensegment elektrische fietsen. Voor het remmen vertrouw je op de velgrem op het voorwiel en een rollerbrake rem op het achterwiel. De elektromotor van 250 Watt bevindt zich in het voorwiel waardoor het voorwiel iets zwaarder aanvoelt dan bij een normale fiets. Qwic heeft op het moment van schrijven twee type elektromotoren, de ULF en ULF+ motor. Dit model heeft een ULF motor en maakt iets meer geluid dan de ULF+ die Qwic de fluisterstille motor noemt.

De Qwic Easy heeft een gewicht van 21,5 kg zonder accu. De standaard 216 Wh accu voegt daar 2,6 kg aan toe waardoor de fiets in totaal 24,1 kg weegt. Daarmee zit deze Easy in het segment van lichte fietsen wat belangrijk kan zijn wanneer je elektrische fietsen op je bestaande fietsendrager wil vervoeren omdat de draagkracht meestal beperkt is tot 25 kg per fiets.

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­