Testrapport Qwic Base

Dit uit 2009 stammende model wordt al lang niet meer gemaakt. Op marktplaats wordt dit model soms aangeboden.

Qwic Base
De Base van Qwic - actieradius km, zeven versnellingen

Deze elektrische fiets combineert de eigenschappen van de stads- en hybride fiets maar met een duidelijke nadruk op het sportieve gedeelte. Zo beschikt hij over zeven versnellingen en een halfopen kettingkast. Het gewicht samen met de accu bedraagt 23.5 kg waarvan kg voor de accu. De fiets heeft een adviesprijs van 999 euro. Deze elektrische fiets wordt sinds 2009 door Qwic gemaakt. Op de voorvork bevindt zich een vering maar het zadel is ongeveerd uitgevoerd. Qwic heeft gekozen voor een velgrem zowel voor als achter.

Bij de Base heeft men gekozen voor een Lithium Polymeer (LiPo) accu. Dat is een moderne accusoort die samen met de Lithium Ion (Li-ion) accu in vrijwel alle moderne elektrische fietsen wordt gebruikt. De accu is weliswaar wat duurder dan de traditionele Ni-Mh accu maar heeft daarentegen alleen maar voordelen die het prijsverschil ruimschoots goedmaken. De levensduur is veel langer, de accucapaciteit is veel groter (bij gelijkblijvende inhoud/gewicht) en kent een zeer lage zelfontlading.

De Base is voorzien van een accu met 216 Wh. De accu bevindt zich boven het achterwiel. De accu is eenvoudig uitneembaar, dat is handig als je de fiets op de fietsdrager moet plaatsen, want de accu haal je van te voren even uit de fiets. Een ander gemak hiervan is dat je vrij bent om de accu op te laden waar je wilt. Je haalt de accu uit de fiets, loopt naar ieder willekeurig stopcontact (denk aan onderweg) en je kan de accu van nieuwe energie voorzien. Een uitneembare accu is ook ideaal voor in de winter. Want een accu laad je het best op bij kamertemperatuur. In ongeveer 2 uur wordt een lege accu weer volledig geladen.

De elektromotor bevindt zich in het achterwiel. De fiets biedt drie trapondersteuningsstanden waarmee je kan instellen hoeveel hulp je krijgt van de elektromotor tijdens het fietsen.

Qwic geeft geen actieradius op voor deze ebike, maar gezien de accu met een capaciteit van 216 Wh lijkt een actieradius van 39 kilometer een realistische waarde.

Opmerkingen

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­