Testrapport Popal Cangoo Buzz

Dit model is uit het assortiment van Popal, omdat dit nog niet zo lang geleden is zal je hem nog wel aantreffen bij fietsenwinkels.

Popal Cangoo Buzz
De Cangoo Buzz van Popal - actieradius 80 km, zeven versnellingen

Op deze elektrische bakfiets zijn zeven versnellingen beschikbaar en zit de ketting goed opgeborgen in een gesloten kettingkast en heeft daarom nauwelijks onderhoud nodig. De fiets heeft een adviesprijs van 3999 euro. Popal introduceerde in 2023 deze Cangoo Buzz. De voorvork en zadelpen zijn vast uitgevoerd. Zowel voor als achter zit een schijfrem.

Bij de Cangoo Buzz heeft men gebruikt gemaakt van een Lithium ion (Li-ion) accu. Dat is een accusoort die samen met de Lithium Polymeer (LiPo) en Lithium ijzer fosfaat (LiFe) accu in vrijwel alle moderne elektrische fietsen wordt gebruikt. De accu is wel wat duurder dan de vroeger veel gebruikte Nikkel Metaalhydride accu maar biedt vele voordelen. Zo is de levensduur veel langer, de accucapaciteit is veel groter (bij gelijkblijvend gewicht) en heeft een zeer lage zelfontlading.

De Cangoo Buzz is voorzien van een accu met 615 Wh (48 Volt - 13 Ah). De accu is bij dit model uitneembaar. Dat is vooral heel nuttig in de winter. Daarnaast behoeft dit niet een verlengsnoer.

De elektromotor bevindt zich in het midden van de fiets en is aangesloten op de trapas. De motor bezit een koppel van 120 Nm, deze waarde bepaalt hoe sterk de motor is, hoe hoger het koppel, hoe sterker de motor.

De hoeveelheid trapkracht ondersteuning wordt bij deze fiets bepaald door twee sensoren. Dat zijn de trapkracht en rotatiesensoren. Goedkopere elektrische fietsen hebben allen een rotatiesensor en weten dus alleen dat je fietst maar niet hoeveel energie je dat kost. Door de trapkrachtsensor toe te voegen wordt constant gemeten hoeveel kracht je op de trappers uitoefent. Met deze informatie kan de elektrische fiets een daarbij behorende hoeveelheid kracht bepalen waarmee de elektromotor jou ondersteunt. Hierdoor is de trapondersteuning zeer gelijkmatig en voelt niet zo schokkerig aan zoals het geval is bij fietsen met alleen een rotatiesensor.

De actieradius is volgens opgave van Popal maximaal 80 km. Dat is uiteraard in de lichtste trapondersteuningsstand en onder ideale omstandigheden. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische bakfiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­