Testrapport Matra sports I-step touring

Matra sports I-step touring
De I-step touring van Matra sports - actieradius 70 km, zevenentwintig versnellingen

Met zijn zevenentwintig versnellingen en een halfopen kettingkast leent deze elektrische fiets zich vooral voor de grotere toertochten. De fiets weegt 26 kg en dat is inclusief de accu. Fietsen in deze categorie wegen tussen de 22 en 90 kilogram met een gemiddeld gewicht van: 24,3 kilogram. De fiets heeft een adviesprijs van 2650 euro. Matra sports heeft de I-step touring in 2009 geïntroduceerd. De fiets heeft geen vering in de voorvork en zadelpen. Een schijfrem is zowel voor als achter gebruikt voor het remmen.

Matra sports heeft er voor gekozen om een Nikkel Metaalhydride (Ni-Mh) accu toe te passen. Zo'n keuze wordt vandaag de dag niet veel meer gemaakt. Hoewel de accu een stuk goedkoper is dan andere accutype kent hij een aantal nadelen waardoor vanaf 2012 de fabrikanten meestal voor een modernere accu kiezen zoals de Li-Ion, Li-Po of Li-Fe. De accu gaat minder lang mee en zal dus sneller dan andere accutypen vervangen moeten worden. Een ander nadeel is dat de accu een flinke zelfontlading kent. Nadat de accu geheel is opgeladen en daarna een een week niet is gebruikt ben je al 10% van de capaciteit kwijt. Iedere accu kent zelfontlading maar de Ni-Mh accu loopt wel erg snel zelf leeg. Laad daarom je accu vlak voor gebruik nog even op.

De accucapaciteit bedraagt 204.0 Wh (24 Volt - 8 Ah). Net als bij de meeste moderne elektrische fietsen is de de accu uitneembaar. Dat is vooral heel nuttig in de winter maar is ook ideaal wanneer je de fiets op het fietsendrager van de auto wil plaatsen. Je kan dat werkje lichter maken door even de accu te verwijderen. Als je op de plaats van bestemming bent haal je eerst de fiets van de drager en plaats je daarna de accu weer terug.

Tijdens wat langere fietstochten waarbij je verder wil gaan dan de actieradius die je accu ondersteund is dit ook prettig. Je vindt onderweg in een restaurantje altijd wel een stopcontact waar je hem even kan opladen.

De elektromotor bevindt zich in het achterwiel. De elektromotor heeft een koppel van 25 Nm, hoe groter het koppel, hoe groter de trekkracht van de elektromotor. Met de trapondersteuningsstanden, die je kan instellen via een knopje op je stuur, bepaal je hoe licht de fiets rijdt. Je bepaalt daarmee de verhouding tussen de energie die jij in het fietsen moet steken en de hulp die je van de elektromotor krijgt.

Onder ideale omstandigheden zou volgens Matra sports een actieradius van 70 km bereikt kunnen worden Dat is dan wel met de lichtste trapondersteuningsstand.

Rekening houdend met de bij deze fiets geleverde accu van 204.0 Wh, is een gemiddelde actieradius van 37 km meer realistisch voor deze Matra sports I-step touring. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

nieuws

home­ >testrapport I-step touring

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie
;