Testrapport Matra sports I-step touring

Sinds geruime tijd is dit model uit productie, tweedehands worden ze nog wel aangeboden.

Matra sports I-step touring
De I-step touring van Matra sports - actieradius 70 km, zevenentwintig versnellingen

Met zijn zevenentwintig versnellingen en een halfopen kettingkast leent deze elektrische fiets zich vooral voor de grotere toertochten. Als we de fiets op de weegschaal zetten meten we 26 kg. Halen we de accu er uit dan scheelt dat kg. De fiets heeft een adviesprijs van 2650 euro. Matra sports heeft de I-step touring in 2009 geïntroduceerd. De fiets heeft geen vering in de voorvork en zadelpen. Een schijfrem is zowel voor als achter gebruikt voor het remmen.

Matra sports heeft er voor gekozen om een Nikkel Metaalhydride (Ni-Mh) accu toe te passen. Zo'n keuze wordt vandaag de dag niet veel meer gemaakt. Hoewel de accu een stuk goedkoper is dan andere accutype kent hij een aantal nadelen waardoor vanaf 2012 de fabrikanten meestal voor een modernere accu kiezen zoals de Li-Ion, Li-Po of Li-Fe. De accu gaat minder lang mee en zal dus sneller dan andere accutypen vervangen moeten worden. Een ander nadeel is dat de accu een flinke zelfontlading kent. Nadat de accu geheel is opgeladen en daarna een een week niet is gebruikt ben je al 10% van de capaciteit kwijt. Iedere accu kent zelfontlading maar de Ni-Mh accu loopt wel erg snel zelf leeg. Laad daarom je accu vlak voor gebruik nog even op.

De accucapaciteit bedraagt 204 Wh (24 Volt - 8 Ah). Net als bij de meeste moderne elektrische fietsen is de de accu uitneembaar. Dat is vooral heel nuttig in de winter maar is ook ideaal wanneer je de fiets op het fietsendrager van de auto wil plaatsen. Je kan dat werkje lichter maken door even de accu te verwijderen. Als je op de plaats van bestemming bent haal je eerst de fiets van de drager en plaats je daarna de accu weer terug.

Tijdens wat langere fietstochten waarbij je verder wil gaan dan de actieradius die je accu ondersteunt is dit ook prettig. Je vindt onderweg in een restaurantje altijd wel een stopcontact waar je hem even kan opladen.

De elektromotor bevindt zich in het achterwiel. De elektromotor heeft een koppel van 25 Nm, hoe groter het koppel, hoe groter de trekkracht van de elektromotor.

Onder ideale omstandigheden zou volgens Matra sports een actieradius van 70 km bereikt kunnen worden Dat is dan wel met de lichtste trapondersteuningsstand.

Rekening houdend met de bij deze fiets geleverde accu van 204 Wh, is een gemiddelde actieradius van 37 km meer realistisch voor deze Matra sports I-step touring. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Opmerkingen

Ontving in 2010 twe van de vijf sterren in een test van de Telegraaf.

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­