Testrapport Lovens Explorer 85 Auto

Sinds enige tijd is de productie van dit model gestopt maar is hier en daar mogelijk nog wel te koop.

Lovens Explorer 85 Auto
De Explorer 85 Auto van Lovens - actieradius 56 km, traploos aantal versnellingen

Dit is een elektrische bakfiets met traploos aantal versnellingen en voorzien van een halfopen kettingkast. De fiets heeft een adviesprijs van 6199 euro. In 2023 heeft Lovens de Explorer 85 Auto geïntroduceerd. De fiets is uitgevoerd met een verende voorvork, de zadelpen daarentegen is niet geveerd. Lovens heeft gekozen voor een schijfrem zowel voor als achter.

Lovens heeft voor een Lithium ion (Li-ion) accu gekozen als energiebron. Deze Li-Ion accu is een veel toegepaste accu die samen met de Lithium Polymeer (LiPo) en Lithium ijzer fosfaat (LiFe) accu in de meeste hedendaagse elektrische fietsen wordt gebruikt. Deze accu is wel wat duurder dan de traditionele Ni-Mh accu maar heeft wel veel voordelen. De levensduur is een stuk langer, de accucapaciteit is groter (bij hetzelfde gewicht) en heeft een zeer lage zelfontlading.

De Explorer 85 Auto is voorzien van een accu met 400 Wh (36 Volt - 11 Ah). De accu is bij dit model uitneembaar. Dat is vooral heel nuttig in de winter. Daarnaast behoeft dit niet een verlengsnoer. Het laden van een volledig ontladen accu neemt ongeveer 3,5 uur in beslag.

De elektromotor bevindt zich in het midden van de fiets en is aangesloten op de trapas. De motor heeft een koppel van 85 Nm wat een eenheid is van kracht die de elektromotor kan geven (hoger is krachtiger). De fiets biedt vier trapondersteuningsstanden waarmee je kan instellen hoeveel hulp je krijgt van de elektromotor tijdens het fietsen.

In deze fiets is een trapkracht en rotatiesensor verwerkt. Die geven een veel natuurlijkere trapondersteuning dat fietsen met alleen een rotatiesensor. Wanneer je wegfietst zal meteen door de trapkrachtsensor geconstateerd worden dat je begonnen bent met fietsen en zal meteen de juiste trapondersteuning gegeven worden die hoort bij de hoeveelheid kracht die je op de pedalen uitoefent. Deze sensortechniek tref je meestal aan bij de betere elektrische fietsen.

De folder van Lovens vermeldt een actieradius tot 56 km. Dat is uiteraard in de lichtste trapondersteuningsstand en onder ideale omstandigheden. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

De standaard meegeleverde "Walk Assist" functie is ideaal. Wanneer je naast je fiets staat en je activeert deze loophulp functie, dan zal hij je fiets voorzichtig in beweging zetten.

Opmerkingen

Opties: luxe beschermhoes, dagrijverlichting, MaxiCosi adapterset, voorbankje, Melia peuterschaal, fietsstoeladapter en regenhuif. Tevens is optioneel een gps-protect beschikbaar waardoor je altijd weet waar je bakfiets staat, ook na diefstal. Via een app op je telefoon kan je bij diefstal de fiets blokkeren. Ook leverbaar met Enviolo automatische versnelling

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische bakfiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­