Testrapport Lapierre Quartz

Dit model is al zeer geruime tijd uit productie, mogelijk dat je hem tweedehands kan kopen.

Lapierre Quartz
De Quartz van Lapierre - actieradius km, eenentwintig versnellingen

Met eenentwintig versnellingen en een open kettingkast positioneert Lapierre deze elektrische fiets vooral in het segment van fietsen waarmee flinke toertochten gemaakt kunnen worden. Het gewicht van de fiets is 25 kg, dat is inclusief kg van de accu. De gesuggereerde verkoopprijs die Lapierre aangeeft is 2399 euro. In 2011 heeft Lapierre de Quartz geïntroduceerd. Zowel de voorvork als de zadelpen is niet geveerd. Lapierre heeft gekozen voor een velgrem zowel voor als achter.

Een Nikkel Metaalhydride (Ni-Mh) accu is als energiebron toegepast en zorgt dat de elektromotor de energie krijgt voor de trapondersteuning. Dit type accu wordt niet meer vaak toegepast bij elektrische fietsen. Dit komt omdat de Ni-Mh accu een grote zelfontlading kent die op zo'n 1,5% per dag kwijtraakt. Vandaar dat Lapierre aanbeveelt om de fiets constant aan de lader te koppelen zodra je thuis komt. De levensduur van Ni-Mh accu's is beperkter dan de andere hedendaagse accutypen. Dat dit type accu nog toepast wordt komt vooral omdat de prijs relatief laag is.

De accu heeft een capaciteit van 240 Wh (24 Volt - 10 Ah). De accu is geplaatst boven het achterwiel. De accu is eenvoudig uitneembaar, dat is handig als je de fiets op de fietsdrager moet plaatsen, want de accu haal je van te voren even uit de fiets. Een ander gemak hiervan is dat je vrij bent om de accu op te laden waar je wilt. Je haalt de accu uit de fiets, loopt naar ieder willekeurig stopcontact (denk aan onderweg) en je kan de accu van nieuwe energie voorzien. Een uitneembare accu is ook ideaal voor in de winter. Want een accu laad je het best op bij kamertemperatuur. Het volledig laden van de accu kost ongeveer 3 uur.

De elektromotor bevindt zich in het achterwiel. De elektromotor heeft een koppel van 33 Nm, hoe groter het koppel, hoe groter de trekkracht van de elektromotor. De fiets biedt trapondersteuningsstanden waarmee je kan instellen hoeveel hulp je krijgt van de elektromotor tijdens het fietsen.

Lapierre geeft geen actieradius op voor deze ebike, maar gezien de accu met een capaciteit van 240 Wh lijkt een actieradius van 44 kilometer een realistische waarde.

Opmerkingen

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­