Testrapport Koga E-Advance

Dit uit 2011 stammende model wordt al lang niet meer gemaakt. Op marktplaats wordt dit model soms aangeboden.

Koga E-Advance
De E-Advance van Koga - actieradius 83 km, eenentwintig versnellingen

Dit is een hybride elektrische fiets dus geschikt voor stadsritten maar ook het lange afstanden. Hij beschikt over een halfopen kettingkast en heeft eenentwintig versnellingen. De fiets heeft een accu met een gewicht van kg, totaal weegt hij 28.4 kg. In de brochure van Koga wordt dit model aangeboden voor een adviesprijs van 2899 euro. Koga introduceerde in 2011 deze E-Advance. De fiets is geveerd op de voorvork en de zadelpen. Zowel de voor- als achterrem is een velgrem.

Deze fiets heeft een Nikkel Metaalhydride (Ni-Mh) accu, dat is een accusoort die niet veel meer wordt toegepast bij elektrische fietsen. Dit komt omdat de accu meer ruimte in neemt dan andere accutypen. Daarnaast is de levensduur net wat korter dan de andere toegepaste accu soorten. De Ni-Mh accu kent een grote zelfontlading die er voor zorgt dat, ook al gebruik je de fiets niet, deze langzaam leegloopt. Hoewel elke accu een zelfontlading heeft, is deze bij de Ni-Mh accu met 1 a 2% verlies per dag behoorlijk hoog. Wanneer je de elektrische fiets een week lang niet gebruikt hebt is de accu al zo'n 10% van zijn lading kwijtgeraakt. De reden dat deze accu wordt toegepast is dat hij goedkoper is dan andere accutypen.

De accu heeft een capaciteit van 264 Wh (24 Volt - 11 Ah). De accu is niet uitneembaar, dat is wel jammer. Opladen van de accu zal je dus altijd moeten doen door de fiets in de buurt van een stopcontact te plaatsen. Dit heeft in de winter enige nadelen. Daarnaast kan je de fiets niet lichter maken door de accu er even uit te halen tijden het plaatsen van de fiets op een fietsdrager. Het volledig laden van de accu kost ongeveer 3 uur.

De elektromotor bevindt zich in het achterwiel. De motor bezit een koppel van 33 Nm, deze waarde bepaalt hoe sterk de motor is, hoe hoger het koppel, hoe sterker de motor. Hoe hard je zelf moet trappen kan je instellen met de drie trapondersteuningsstanden en is instelbaar met een knopje op het stuur.

Onder ideale omstandigheden zou volgens Koga een actieradius van 83 km bereikt kunnen worden Dat is dan wel met de lichtste trapondersteuningsstand.

Rekening houdend met de bij deze fiets geleverde accu van 264 Wh, is een gemiddelde actieradius van 48 km meer realistisch voor deze Koga E-Advance. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Opmerkingen

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­