Testrapport Koga Tesla tour

Deze elektrische fiets wordt door Koga al lang niet meer gemaakt. Tweedehands worden ze nog wel te koop aangeboden.

Koga Tesla tour
De Tesla tour van Koga - actieradius 62 km, eenentwintig versnellingen

Met zijn eenentwintig versnellingen en een halfopen kettingkast leent deze elektrische fiets zich vooral voor de grotere toertochten. Deze elektrische fiets heeft een gewicht van 28.5 kg, als je de accu verwijdert scheelt dat kg. Op de website van Koga vonden wij een adviesprijs van 2999 euro. Koga introduceerde in 2010 deze Tesla tour. Zowel de voorvork als het zadel is voorzien van vering voor optimaal comfort. De voorwielrem is van het type rollerbrake rem, de achterrem is een trommelrem.

In deze fiets wordt een Lithium ion (Li-ion) accu gebruikt als krachtbron. Dat is een accutype die samen met de Lithium Polymeer (LiPo) en de Lithium ijzer fosfaat (LiFe) accu in de meeste elektrische fietsen wordt toegepast. Dit type accu gaat lang mee, kent een lage zelfontlading en heeft meer capaciteit per kilogram.

De Tesla tour is voorzien van een accu met 264 Wh. De accu is niet uitneembaar. Dat heeft wel een paar nadelen. Zo zal je voor het opladen met je elektrische fiets en van de accu zal je dus altijd moeten doen door de fiets in de buurt van een stopcontact te plaatsen. Dit heeft in de winter enige nadelen. Daarnaast kan je niet de fiets lichter maken door de accu er even uit te halen tijden het plaatsen van de fiets op een fietsdrager. Een volledig ontladen accu wordt in ongeveer 5 uur weer volledig geladen.

De elektromotor bevindt zich in het achterwiel. Met de drie trapondersteuningsstanden, die je kan instellen via een knopje op je stuur, bepaal je hoe licht de fiets rijdt. Je bepaalt daarmee de verhouding tussen de energie die jij in het fietsen moet steken en de hulp die je van de elektromotor krijgt.

De actieradius is volgens opgave van Koga maximaal 62 km. Dat is uiteraard in de lichtste trapondersteuningsstand en onder ideale omstandigheden.

Uitgaande van de vuistregel van een actieradius die een vijfde tot zesde deel is van de accucapaciteit, en bij deze elektrische fiets een accu van 264 Wh wordt geleverd, is het beter om uit te gaan van een actieradius van 48 km voor deze Koga Tesla tour. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Opmerkingen

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­