Testrapport Koga Tesla special

Dit uit 2010 stammende model wordt al lang niet meer gemaakt. Op marktplaats wordt dit model soms aangeboden.

Koga Tesla special
De Tesla special van Koga - actieradius 83 km, eenentwintig versnellingen

Deze hybride fiets is uitgevoerd met een halfopen kettingkast en met eenentwintig versnellingen is hij bij uitstek geschikt voor de grotere toertochten. De fiets heeft een accu met een gewicht van kg, totaal weegt hij 32.9 kg. De adviesprijs voor deze fiets is 1999 euro. Koga heeft de Tesla special in 2010 geïntroduceerd. De fiets heeft een vaste voorvork en zadelpen. Zowel voor als achter zit een hydraulische velgrem.

Koga heeft voor een Lithium ion (Li-ion) accu gekozen als energiebron. Deze Li-Ion accu is een veel toegepaste accu die samen met de Lithium Polymeer (LiPo) en Lithium ijzer fosfaat (LiFe) accu in de meeste hedendaagse elektrische fietsen wordt gebruikt. Deze accu is wel wat duurder dan de traditionele Ni-Mh accu maar heeft wel veel voordelen. De levensduur is een stuk langer, de accucapaciteit is groter (bij hetzelfde gewicht) en heeft een zeer lage zelfontlading.

De Tesla special is voorzien van een accu met 264 Wh. De accu is niet uitneembaar, dat is wel jammer. Opladen van de accu zal je dus altijd moeten doen door de fiets in de buurt van een stopcontact te plaatsen. Dit heeft in de winter enige nadelen. Daarnaast kan je niet de fiets lichter maken door de accu er even uit te halen tijden het plaatsen van de fiets op een fietsdrager. De accu wordt in ongeveer 5 uur volledig geladen.

De elektromotor bevindt zich in het achterwiel. De fiets biedt drie trapondersteuningsstanden waarmee je kan instellen hoeveel hulp je krijgt van de elektromotor tijdens het fietsen.

Koga geeft voor de actieradius een maximale afstand op van 83 km. Die waarde geldt in de meest optimale omstandigheden en de lichtste trapondersteuning.

Gezien de geleverde accu van 264 Wh is voor deze Koga Tesla special een actieradius van 48 km te verwachten. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Opmerkingen

Ontving in 2010 drie van de vijf sterren in een test van de Telegraaf.

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­