Testrapport Koga Tesla

Dit model is al zeer geruime tijd uit productie, mogelijk dat je hem tweedehands kan kopen.

Koga Tesla
De Tesla van Koga - actieradius 55 km, eenentwintig versnellingen

Met zijn eenentwintig versnellingen en een halfopen kettingkast leent deze elektrische fiets zich vooral voor de grotere toertochten. Deze elektrische fiets heeft een gewicht van 28.5 kg, als je de accu verwijdert scheelt dat kg. Op de website van Koga vonden wij een adviesprijs van 2699 euro. In 2010 heeft Koga de Tesla geïntroduceerd. De fiets heeft een verende voorvork en een verende zadelpen. Een velgrem is zowel voor als achter gebruikt voor het remmen.

Bij de Tesla heeft men gebruikt gemaakt van een Lithium ion (Li-ion) accu. Dat is een accusoort die samen met de Lithium Polymeer (LiPo) en Lithium ijzer fosfaat (LiFe) accu in vrijwel alle moderne elektrische fietsen wordt gebruikt. De accu is wel wat duurder dan de vroeger veel gebruikte Nikkel Metaalhydride accu maar biedt vele voordelen. Zo is de levensduur veel langer, de accucapaciteit is veel groter (bij gelijkblijvend gewicht) en heeft een zeer lage zelfontlading.

De Tesla heeft een accu van 240 Wh. De accu is niet uitneembaar, dat is wel jammer. Opladen van de accu zal je dus altijd moeten doen door de fiets in de buurt van een stopcontact te plaatsen. Dit heeft in de winter enige nadelen. Daarnaast kan je niet de fiets lichter maken door de accu er even uit te halen tijden het plaatsen van de fiets op een fietsdrager. Het laden van een volledig ontladen accu neemt ongeveer 5 uur in beslag.

De elektromotor bevindt zich in het achterwiel. De fiets biedt drie trapondersteuningsstanden waarmee je kan instellen hoeveel hulp je krijgt van de elektromotor tijdens het fietsen.

De actieradius is volgens opgave van Koga maximaal 55 km. Dat is uiteraard in de lichtste trapondersteuningsstand en onder ideale omstandigheden.

Uitgaande van de vuistregel van een actieradius die een vijfde tot zesde deel is van de accucapaciteit, en bij deze elektrische fiets een accu van 240 Wh wordt geleverd, is het beter om uit te gaan van een actieradius van 44 km voor deze Koga Tesla. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Opmerkingen

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­