Testrapport Kempstarley elektrische omafiets

Deze elektrische fiets wordt door Kempstarley al lang niet meer gemaakt. Tweedehands worden ze nog wel te koop aangeboden.

Kempstarley elektrische omafiets
De elektrische omafiets van Kempstarley - actieradius 40 km, een versnellingen

De elektrische omafiets is een stadsfiets zonder versnellingen dus bedoeld voor gebruik van relatief korte afstanden. Hij heeft een gesloten kettingkast waar je dus geen omkijken naar hebt. Het gewicht van de fiets is 29 kg, dat is inclusief kg van de accu. Op de website van Kempstarley vonden wij een adviesprijs van 699 euro. De elektrische omafiets wordt sinds 2012 door Kempstarley gemaakt. Zowel de voorvork als de zadelpen is niet geveerd. De voorwielrem is van het type velgrem, de achterrem is een band brake.

Als krachtbron is in de elektrische omafiets gekozen voor een een Lithium Polymeer (LiPo) accu. Dat is een moderne accusoort die samen met de Lithium Ion (Li-ion) accu in vrijwel alle moderne elektrische fietsen wordt gebruikt. De accu is weliswaar wat duurder dan de traditionele Ni-Mh accu maar heeft daarentegen alleen maar voordelen die het prijsverschil ruimschoots goedmaken. De levensduur is veel langer, de accucapaciteit is veel groter (bij gelijkblijvende inhoud/gewicht) en kent een zeer lage zelfontlading.

De accu heeft een capaciteit van 158 Wh (24 Volt - 6 Ah). De accu zit boven het achterwiel als onderdeel van de bagagedrager. Net als bij de meeste moderne elektrische fietsen is de de accu uitneembaar. Dat is vooral heel nuttig in de winter maar is ook ideaal wanneer je de fiets op het fietsendrager van de auto wil plaatsen. Je kan dat werkje lichter maken door even de accu te verwijderen. Als je op de plaats van bestemming bent haal je eerst de fiets van de drager en plaats je daarna de accu weer terug.

Tijdens wat langere fietstochten waarbij je verder wil gaan dan de actieradius die je accu ondersteunt is dit ook prettig. Je vindt onderweg in een restaurantje altijd wel een stopcontact waar je hem even kan opladen.

Met een elektromotor in het voorwiel wordt een stuk van het gewicht naar voren gebracht waarmee een betere balans wordt bereikt in de fiets. Met de drie trapondersteuningsstanden, die je kan instellen via een knopje op je stuur, bepaal je hoe licht de fiets rijdt. Je bepaalt daarmee de verhouding tussen de energie die jij in het fietsen moet steken en de hulp die je van de elektromotor krijgt.

De actieradius is volgens opgave van Kempstarley maximaal 40 km. Dat is uiteraard in de lichtste trapondersteuningsstand en onder ideale omstandigheden.

Uitgaande van de vuistregel van een actieradius die een vijfde tot zesde deel is van de accucapaciteit, en bij deze elektrische fiets een accu van 158 Wh wordt geleverd, is het beter om uit te gaan van een actieradius van 29 km voor deze Kempstarley elektrische omafiets. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Opmerkingen

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­