Testrapport Giant Twist Aspiro 1

Dit model uit 2013 wordt sinds een flinke tijd niet meer gemaakt en zal je niet meer aantreffen in de fietsenwinkel, maar mogelijk wel op de tweede hands markt.

Giant Twist Aspiro 1
De Twist Aspiro 1 van Giant - actieradius 80 km, zevenentwintig versnellingen

Deze hybride fiets is uitgevoerd met een halfopen kettingkast en met zevenentwintig versnellingen is hij bij uitstek geschikt voor de grotere toertochten. Het gewicht van de fiets, inclusief de accu van 3.7 kg, bedraagt 26.5 kg. De fiets heeft een adviesprijs van 2099 euro. De Twist Aspiro 1 wordt sinds 2013 door Giant gemaakt. Zowel de voorvork als het zadel is voorzien van vering voor optimaal comfort. Zowel de voor- als achterrem is een velgrem.

Bij deze fiets heeft men gekozen voor een Lithium ion (Li-ion) accu. Dat is een accusoort die samen met de Lithium Polymeer (LiPo) en Lithium ijzer fosfaat (LiFe) accu in haast alle moderne elektrische fietsen gebruikt wordt. Dit type accu heeft het voordeel van een grotere accucapaciteit, lange levensduur en heeft een lage zelfontlading. Hierdoor hoef je niet de fiets tussendoor opladen als je hem een tijdje niet gebruikt.

De accucapaciteit bedraagt 360 Wh (36 Volt - 10 Ah). De accu is bij deze elektrische fiets geplaatst boven het achterwiel. De accu kan eenvoudig verwijderd worden wat prettig is bij het op- en aftillen van de fiets op de fietsendrager. Daarnaast is het heel fijn dat je zelf kan bepalen waar je de accu kan opladen. Je hoeft niet de hele fiets naar het stopcontact te slepen, maar alleen de accu. Dat is niet alleen tijdens de fietstocht prettig, als je de accu onderweg nog even een klein beetje wilt opladen, maar ook ideaal voor in de winter. Want een accu kan je het best bij kamertemperatuur opladen.

De elektromotor bevindt zich in het achterwiel. De motor heeft een koppel van 35 Nm, dit koppel bepaalt de maximale kracht van de motor, hoe hoger dit koppel, hoe groter de kracht. De fiets kent drie trapondersteuningsstanden.

De actieradius is volgens opgave van Giant maximaal 80 km. Dat is uiteraard in de lichtste trapondersteuningsstand en onder ideale omstandigheden.

Uitgaande van de vuistregel van een actieradius die een vijfde tot zesde deel is van de accucapaciteit, en bij deze elektrische fiets een accu van 360 Wh wordt geleverd, is het beter om uit te gaan van een actieradius van 65 km voor deze Giant Twist Aspiro 1. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Opmerkingen

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­