Testrapport Giant Twist Aspiro 0

Deze elektrische fiets wordt door Giant al lang niet meer gemaakt. Tweedehands worden ze nog wel te koop aangeboden.

Giant Twist Aspiro 0
De Twist Aspiro 0 van Giant - actieradius 80 km, zevenentwintig versnellingen

Deze hybride fiets is uitgevoerd met een halfopen kettingkast en met zevenentwintig versnellingen is hij bij uitstek geschikt voor de grotere toertochten. Deze elektrische fiets heeft een gewicht van 25.9 kg, als je de accu verwijdert scheelt dat 3.7 kg. Op de website van Giant vonden wij een adviesprijs van 2599 euro. Giant introduceerde in 2013 deze Twist Aspiro 0. De fiets is geveerd op de voorvork en de zadelpen. Een schijfrem is zowel voor als achter gebruikt voor het remmen.

Bij de Twist Aspiro 0 heeft men gebruikt gemaakt van een Lithium ion (Li-ion) accu. Dat is een accusoort die samen met de Lithium Polymeer (LiPo) en Lithium ijzer fosfaat (LiFe) accu in vrijwel alle moderne elektrische fietsen wordt gebruikt. De accu is wel wat duurder dan de vroeger veel gebruikte Nikkel Metaalhydride accu maar biedt vele voordelen. Zo is de levensduur veel langer, de accucapaciteit is veel groter (bij gelijkblijvend gewicht) en heeft een zeer lage zelfontlading.

De Twist Aspiro 0 heeft een accu van 360 Wh (36 Volt - 10 Ah). Boven het achterwiel bevindt zich de accu. Wanneer je de fiets op je fietsdrager zal moeten tillen zal je het prettig vinden dat je bij deze fiets de accu van te voren uit de fiets kan halen. Die leg je dan in je auto en achteraf wanneer je de fiets weer van de fietsdrager haalt plaats je de accu weer terug.

Dat de accu uitneembaar is biedt ook een voordeel dat je alleen de accu en niet de hele fiets naar een stopcontact moet brengen. Vooral onderweg bij wat langere fietstochtjes die iets te veel van je accu vergen, is het prettig om tussendoor even een stopcontact op te zoeken. Wanneer je in de winter met deze fiets wilt rijden heeft deze uitneembare accu ook een voordeel. Want opladen kan het best bij kamertemperatuur plaatsvinden.

De elektromotor bevindt zich in het achterwiel. De motor bezit een koppel van 35 Nm, deze waarde bepaalt hoe sterk de motor is, hoe hoger het koppel, hoe sterker de motor. De fiets kent drie trapondersteuningsstanden.

Onder ideale omstandigheden zou volgens Giant een actieradius van 80 km bereikt kunnen worden Dat is dan wel met de lichtste trapondersteuningsstand.

Rekening houdend met de bij deze fiets geleverde accu van 360 Wh, is een gemiddelde actieradius van 65 km meer realistisch voor deze Giant Twist Aspiro 0. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Opmerkingen

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­