Testrapport Gazelle Medeo Xtra Innergy XT

Sinds geruime tijd is dit model uit productie, tweedehands worden ze nog wel aangeboden.

Gazelle Medeo Xtra Innergy XT
De Medeo Xtra Innergy XT van Gazelle - actieradius 85 km, vierentwintig versnellingen

Met zijn vierentwintig versnellingen en een halfopen kettingkast leent deze elektrische fiets zich vooral voor de grotere toertochten. Deze elektrische fiets heeft een gewicht van 23.3 kg, als je de accu verwijdert scheelt dat 2.5 kg. Op de website van Gazelle vonden wij een adviesprijs van 2449 euro. Gazelle heeft de Medeo Xtra Innergy XT in 2012 geïntroduceerd. De fiets is geveerd op de voorvork en de zadelpen. Voor bevindt zicht een velgrem, de achterrem is een rollerbrake rem.

Bij deze fiets heeft men gekozen voor een Lithium ion (Li-ion) accu. Dat is een accusoort die samen met de Lithium Polymeer (LiPo) en Lithium ijzer fosfaat (LiFe) accu in haast alle moderne elektrische fietsen gebruikt wordt. Dit type accu heeft het voordeel van een grotere accucapaciteit, lange levensduur en heeft een lage zelfontlading. Hierdoor hoef je niet de fiets tussendoor opladen als je hem een tijdje niet gebruikt.

De accu heeft een capaciteit van 252 Wh (36 Volt - 7 Ah). Bij deze fiets bevindt zich de accu onder de bagagedrager. De accu is eenvoudig uitneembaar, dat is handig als je de fiets op de fietsdrager moet plaatsen, want de accu haal je van te voren even uit de fiets. Een ander gemak hiervan is dat je vrij bent om de accu op te laden waar je wilt. Je haalt de accu uit de fiets, loopt naar ieder willekeurig stopcontact (denk aan onderweg) en je kan de accu van nieuwe energie voorzien. Een uitneembare accu is ook ideaal voor in de winter. Want een accu laad je het best op bij kamertemperatuur. In ongeveer 5 uur wordt een lege accu weer volledig geladen.

Doordat gekozen is voor een elektromotor in het voorwiel wordt een betere voor/achter gewichtsverdeling bereikt. De elektromotor beschikt over een koppel van 45 Nm, dit koppel bepaalt de kracht die de motor kan leveren, hoe groter het koppel, hoe meer kracht. De fiets kent drie trapondersteuningsstanden.

In deze fiets is een trapkracht en rotatiesensor verwerkt. Die geven een veel natuurlijkere trapondersteuning dat fietsen met alleen een rotatiesensor. Wanneer je wegfietst zal meteen door de trapkrachtsensor geconstateerd worden dat je begonnen bent met fietsen en zal meteen de juiste trapondersteuning gegeven worden die hoort bij de hoeveelheid kracht die je op de pedalen uitoefent. Deze sensortechniek tref je meestal aan bij de betere elektrische fietsen.

Onder ideale omstandigheden zou volgens Gazelle een actieradius van 85 km bereikt kunnen worden Dat is dan wel met de lichtste trapondersteuningsstand.

Rekening houdend met de bij deze fiets geleverde accu van 252 Wh, is een gemiddelde actieradius van 46 km meer realistisch voor deze Gazelle Medeo Xtra Innergy XT. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Opmerkingen

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­