Testrapport Cumberland Energy

Deze elektrische fiets wordt door Cumberland al lang niet meer gemaakt. Tweedehands worden ze nog wel te koop aangeboden.

Cumberland Energy
De Energy van Cumberland - actieradius 50 km, zes versnellingen

Met zijn zes versnellingen en een halfopen kettingkast leent deze elektrische fiets zich vooral voor de grotere toertochten. De Energy weegt, inclusief de accu van kg, totaal 26.9 kg. De fiets heeft een adviesprijs van 899 euro. De Energy wordt sinds 2009 door Cumberland gemaakt. De fiets heeft een vaste voorvork en zadelpen. Een velgrem is zowel voor als achter gebruikt voor het remmen.

De Energy is voorzien van een Lithium Polymeer (LiPo) accu. Dat is een moderne accusoort die samen met de Lithium Ion (Li-ion) accu in vrijwel alle moderne elektrische fietsen wordt gebruikt. De accu is weliswaar wat duurder dan de traditionele Ni-Mh accu maar heeft daarentegen alleen maar voordelen die het prijsverschil ruimschoots goedmaken. De levensduur is veel langer, de accucapaciteit is veel groter (bij gelijkblijvende inhoud/gewicht) en kent een zeer lage zelfontlading.

De Energy is voorzien van een accu met 192 Wh (24 Volt - 8 Ah). Boven het achterwiel bevindt zich de accu. Net als bij de meeste moderne elektrische fietsen is de de accu uitneembaar. Dat is vooral heel nuttig in de winter maar is ook ideaal wanneer je de fiets op het fietsendrager van de auto wil plaatsen. Je kan dat werkje lichter maken door even de accu te verwijderen. Als je op de plaats van bestemming bent haal je eerst de fiets van de drager en plaats je daarna de accu weer terug.

Tijdens wat langere fietstochten waarbij je verder wil gaan dan de actieradius die je accu ondersteunt is dit ook prettig. Je vindt onderweg in een restaurantje altijd wel een stopcontact waar je hem even kan opladen.

Met een elektromotor in het voorwiel wordt een stuk van het gewicht naar voren gebracht waarmee een betere balans wordt bereikt in de fiets. De fiets biedt twee trapondersteuningsstanden waarmee je kan instellen hoeveel hulp je krijgt van de elektromotor tijdens het fietsen.

Onder ideale omstandigheden zou volgens Cumberland een actieradius van 50 km bereikt kunnen worden Dat is dan wel met de lichtste trapondersteuningsstand.

Rekening houdend met de bij deze fiets geleverde accu van 192 Wh, is een gemiddelde actieradius van 35 km meer realistisch voor deze Cumberland Energy. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Opmerkingen

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­