Testrapport Cube Cargo Hybrid 500

Cube Cargo Hybrid 500
De Cargo Hybrid 500 van Cube, traploos aantal versnellingen

De Cargo Hybrid 500 is een elektrische bakfiets en heeft traploos aantal versnellingen en voorzien van een open kettingkast. Het gewicht van de fiets, inclusief de accu van 2.6 kg, bedraagt 48.1 kg. In de brochure van Cube wordt dit model aangeboden voor een adviesprijs van 5599 euro. Cube heeft de Cargo Hybrid 500 in 2023 geïntroduceerd. De fiets heeft een vaste voorvork en zadelpen. Voor de remmen is zowel voor als achter een schijfrem toegepast.

Cube heeft voor een Lithium ion (Li-ion) accu gekozen als energiebron. Deze Li-Ion accu is een veel toegepaste accu die samen met de Lithium Polymeer (LiPo) en Lithium ijzer fosfaat (LiFe) accu in de meeste hedendaagse elektrische fietsen wordt gebruikt. Deze accu is wel wat duurder dan de traditionele Ni-Mh accu maar heeft wel veel voordelen. De levensduur is een stuk langer, de accucapaciteit is groter (bij hetzelfde gewicht) en heeft een zeer lage zelfontlading.

De accucapaciteit bedraagt 500 Wh (36 Volt - 13 Ah). Omdat deze fiets vaak buiten blijft staan is het prettig te weten dat de accu uitneembaar is. Dat heeft in de winter ook nog eens een voordeel voor de actieradius. In ongeveer 7 uur wordt een lege accu weer volledig geladen.

De elektromotor bevindt zich in het midden van de fiets en is aangesloten op de trapas. De motor bezit een koppel van 85 Nm, deze waarde bepaalt hoe sterk de motor is, hoe hoger het koppel, hoe sterker de motor. De fiets biedt vier trapondersteuningsstanden waarmee je kan instellen hoeveel hulp je krijgt van de elektromotor tijdens het fietsen.

Dit model is voorzien van een trapkracht en rotatiesensor. Deze meet niet alleen hoe snel je de trappers ronddraait maar ook hoeveel kracht je uitoefent op je pedalen. Deze informatie wordt door het motormanagement gebruikt om de trapondersteuning van de motor te bepalen. De combinatie van rotatie- en trapkrachtsensoren is een ideale combinatie die je meestal alleen in de wat duurdere elektrische fiets modellen aantreft. Deze combinatie van sensoren garandeert de meest gelijkmatige trapondersteuning.

Cube geeft geen actieradius op voor deze ebike, maar gezien de accu met een capaciteit van 500 Wh lijkt een actieradius van 91 kilometer een realistische waarde. De "Walk Assist" functie, waarmee dit model is uitgevoerd, helpt je wanneer je de bakfiets even aan de hand een klein stukje moet verplaatsen zonder dat je dit kracht kost.

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische bakfiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­