Testrapport Cube Cargo Sport Dual Hybrid

Deze elektrische fiets wordt door Cube al lang niet meer gemaakt. Tweedehands worden ze nog wel te koop aangeboden.

Cube Cargo Sport Dual Hybrid
De Cargo Sport Dual Hybrid van Cube, tien versnellingen

Deze elektrische bakfiets is uitgevoerd met een halfopen kettingkast en een derailleur met tien versnellingen. Een derailleur heeft in vergelijking met een naafversnelling een hoger rendement wat dus een hogere actieradius oplevert. Een derailleurversnelling vergt echter wel onderhoud, zo is regelmatig schoonmaken en smeren noodzakelijk. Als we de fiets op de weegschaal zetten meten we 47.5 kg. Halen we de accu er uit dan scheelt dat 5.2 kg. De gesuggereerde verkoopprijs die Cube aangeeft is 5249 euro. De Cargo Sport Dual Hybrid wordt sinds 2021 door Cube gemaakt. De fiets heeft een verende voorvork, het zadel is ongeveerd uitgevoerd. Zowel voor als achter zit een schijfrem.

Cube heeft voor een Lithium ion (Li-ion) accu gekozen als energiebron. Deze Li-Ion accu is een veel toegepaste accu die samen met de Lithium Polymeer (LiPo) en Lithium ijzer fosfaat (LiFe) accu in de meeste hedendaagse elektrische fietsen wordt gebruikt. Deze accu is wel wat duurder dan de traditionele Ni-Mh accu maar heeft wel veel voordelen. De levensduur is een stuk langer, de accucapaciteit is groter (bij hetzelfde gewicht) en heeft een zeer lage zelfontlading.

De accu heeft een capaciteit van 1000 Wh (36 Volt - 27 Ah). De accu is bij dit model uitneembaar. Dat is vooral heel nuttig in de winter. Daarnaast behoeft dit niet een verlengsnoer.

De elektromotor bevindt zich in het midden van de fiets en is aangesloten op de trapas. De elektromotor beschikt over een koppel van 85 Nm, dit koppel bepaalt de kracht die de motor kan leveren, hoe groter het koppel, hoe meer kracht. De fiets kent vier trapondersteuningsstanden.

In deze fiets is een trapkracht en rotatiesensor verwerkt. Die geven een veel natuurlijkere trapondersteuning dat fietsen met alleen een rotatiesensor. Wanneer je wegfietst zal meteen door de trapkrachtsensor geconstateerd worden dat je begonnen bent met fietsen en zal meteen de juiste trapondersteuning gegeven worden die hoort bij de hoeveelheid kracht die je op de pedalen uitoefent. Deze sensortechniek tref je meestal aan bij de betere elektrische fietsen.

Cube geeft geen actieradius op voor deze ebike, maar gezien de accu met een capaciteit van 1000 Wh lijkt een actieradius van 182 kilometer een realistische waarde.

Deze fiets wordt geleverd met "Walk Assist". Dit kan je gebruiken als je naast je fiets staat en je hem even een klein stukje wil verrijden eventueel met kinder er in. De bakfiets gaat uit zichzelf langzaam rijden zolang jij een knopje ingedrukt houdt.

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische bakfiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­