Testrapport Bikkel Ibee T4

Deze elektrische fiets wordt door Bikkel al lang niet meer gemaakt. Tweedehands worden ze nog wel te koop aangeboden.

Bikkel Ibee T4
De Ibee T4 van Bikkel - actieradius 220 km, acht versnellingen

De fiets heeft een accu met een gewicht van kg, totaal weegt hij 26 kg. Op de website van Bikkel vonden wij een adviesprijs van 2149 euro. Bikkel introduceerde in 2014 deze Ibee T4. De voorvorkvering en de geveerde zadelpen zorgen voor een optimaal comfort. De voorwielrem is van het type velgrem, de achterrem is een rollerbrake rem.

Bikkel heeft voor een Lithium ion (Li-ion) accu gekozen als energiebron. Deze Li-Ion accu is een veel toegepaste accu die samen met de Lithium Polymeer (LiPo) en Lithium ijzer fosfaat (LiFe) accu in de meeste hedendaagse elektrische fietsen wordt gebruikt. Deze accu is wel wat duurder dan de traditionele Ni-Mh accu maar heeft wel veel voordelen. De levensduur is een stuk langer, de accucapaciteit is groter (bij hetzelfde gewicht) en heeft een zeer lage zelfontlading.

De accu heeft een capaciteit van 520 Wh (24 Volt - 21 Ah). De accu zit boven het achterwiel als onderdeel van de bagagedrager. De accu is eenvoudig uitneembaar, dat is handig als je de fiets op de fietsdrager moet plaatsen, want de accu haal je van te voren even uit de fiets. Een ander gemak hiervan is dat je vrij bent om de accu op te laden waar je wilt. Je haalt de accu uit de fiets, loopt naar ieder willekeurig stopcontact (denk aan onderweg) en je kan de accu van nieuwe energie voorzien. Een uitneembare accu is ook ideaal voor in de winter. Want een accu laad je het best op bij kamertemperatuur.

De elektromotor bevindt zich in het voorwiel waarmee de gewichtsverdeling beter in balans komt. Met de vijftien trapondersteuningsstanden, die je kan instellen via een knopje op je stuur, bepaal je hoe licht de fiets rijdt. Je bepaalt daarmee de verhouding tussen de energie die jij in het fietsen moet steken en de hulp die je van de elektromotor krijgt.

Onder ideale omstandigheden zou volgens Bikkel een actieradius van 220 km bereikt kunnen worden Dat is dan wel met de lichtste trapondersteuningsstand.

Rekening houdend met de bij deze fiets geleverde accu van 520 Wh, is een gemiddelde actieradius van 95 km meer realistisch voor deze Bikkel Ibee T4. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Opmerkingen

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­