Testrapport Batavus Fier 3

Dit model is uit het assortiment van Batavus, omdat dit nog niet zo lang geleden is zal je hem nog wel aantreffen bij fietsenwinkels.

Batavus Fier 3
De Fier 3 van Batavus - actieradius 115 km, traploos aantal versnellingen

Op deze elektrische bakfiets zijn traploos aantal versnellingen beschikbaar en zit de ketting goed opgeborgen in een gesloten kettingkast en heeft daarom nauwelijks onderhoud nodig. Deze elektrische fiets heeft een gewicht van 78.1 kg, als je de accu verwijdert scheelt dat 2.9 kg. De gesuggereerde verkoopprijs die Batavus aangeeft is 5149 euro. De Fier 3 wordt sinds 2022 door Batavus gemaakt. De voorvork en zadelpen zijn vast uitgevoerd. Zowel de voor- als achterrem is een schijfrem.

Bij deze fiets heeft men gekozen voor een Lithium ion (Li-ion) accu. Dat is een accusoort die samen met de Lithium Polymeer (LiPo) en Lithium ijzer fosfaat (LiFe) accu in haast alle moderne elektrische fietsen gebruikt wordt. Dit type accu heeft het voordeel van een grotere accucapaciteit, lange levensduur en heeft een lage zelfontlading. Hierdoor hoef je niet de fiets tussendoor opladen als je hem een tijdje niet gebruikt.

De accucapaciteit bedraagt 400 Wh (36 Volt - 11 Ah). Omdat deze fiets vaak buiten blijft staan is het prettig te weten dat de accu uitneembaar is. Dat heeft in de winter ook nog eens een voordeel voor de actieradius. Het laden van een volledig ontladen accu neemt ongeveer 3,5 uur in beslag.

De elektromotor bevindt zich in het midden van de fiets en is aangesloten op de trapas. De elektromotor beschikt over een koppel van 85 Nm, dit koppel bepaalt de kracht die de motor kan leveren, hoe groter het koppel, hoe meer kracht. De fiets kent vier trapondersteuningsstanden.

De hoeveelheid trapkracht ondersteuning wordt bij deze fiets bepaald door twee sensoren. Dat zijn de trapkracht en rotatiesensoren. Goedkopere elektrische fietsen hebben allen een rotatiesensor en weten dus alleen dat je fietst maar niet hoeveel energie je dat kost. Door de trapkrachtsensor toe te voegen wordt constant gemeten hoeveel kracht je op de trappers uitoefent. Met deze informatie kan de elektrische fiets een daarbij behorende hoeveelheid kracht bepalen waarmee de elektromotor jou ondersteunt. Hierdoor is de trapondersteuning zeer gelijkmatig en voelt niet zo schokkerig aan zoals het geval is bij fietsen met alleen een rotatiesensor.

De folder van Batavus vermeldt een actieradius tot 115 km. Dat is uiteraard in de lichtste trapondersteuningsstand en onder ideale omstandigheden.

Wanneer we uitgaan van de capaciteit van de accu van 400 Wh, die standaard met deze fiets wordt geleverd, is een actieradius voor deze Batavus Fier 3 van 73 km meer in de lijn van de verwachting. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is. De "Walk Assist" functie, waarmee dit model is uitgevoerd, helpt je wanneer je de bakfiets even aan de hand een klein stukje moet verplaatsen zonder dat je dit kracht kost.

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische bakfiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­