Testrapport Batavus Fier 2

Batavus Fier 2
De Fier 2 van Batavus - actieradius 115 km, traploos aantal versnellingen

Op deze elektrische bakfiets zijn traploos aantal versnellingen beschikbaar en zit de ketting goed opgeborgen in een gesloten kettingkast en heeft daarom nauwelijks onderhoud nodig. Het gewicht van de fiets, inclusief de accu van 2.9 kg, bedraagt 62.5 kg. De fiets heeft een adviesprijs van 4349 euro. De Fier 2 wordt sinds 2022 door Batavus gemaakt. Zowel de voorvork als de zadelpen is niet geveerd. Voor de remmen is zowel voor als achter een schijfrem toegepast.

Deze fiets is voorzien van een Lithium ion (Li-ion) accu. Die heeft, samen met de LiPo en LiFe accu's een aantal prettige eigenschappen zoals een lange levensduur, hij is niet groot en niet heel zwaar in vergelijking met vele andere accutypen. Daarnaast is de zelfontlading vrij laag. Wanneer je de fiets een paar weken niet hebt gebruikt hoef je hem niet eerst op te laden voor gebruik.

De accucapaciteit bedraagt 400 Wh (36 Volt - 11 Ah). De accu is bij dit model uitneembaar. Dat is vooral heel nuttig in de winter. Daarnaast behoeft dit niet een verlengsnoer. De accu wordt in ongeveer 3,5 uur volledig geladen.

De elektromotor bevindt zich in het midden van de fiets en is aangesloten op de trapas. De elektromotor beschikt over een koppel van 85 Nm, dit koppel bepaalt de kracht die de motor kan leveren, hoe groter het koppel, hoe meer kracht. De fiets kent vier trapondersteuningsstanden.

In deze fiets is een trapkracht en rotatiesensor verwerkt. Die geven een veel natuurlijkere trapondersteuning dat fietsen met alleen een rotatiesensor. Wanneer je wegfietst zal meteen door de trapkrachtsensor geconstateerd worden dat je begonnen bent met fietsen en zal meteen de juiste trapondersteuning gegeven worden die hoort bij de hoeveelheid kracht die je op de pedalen uitoefent. Deze sensortechniek tref je meestal aan bij de betere elektrische fietsen.

Onder ideale omstandigheden zou volgens Batavus een actieradius van 115 km bereikt kunnen worden Dat is dan wel met de lichtste trapondersteuningsstand.

Rekening houdend met de bij deze fiets geleverde accu van 400 Wh, is een gemiddelde actieradius van 73 km meer realistisch voor deze Batavus Fier 2. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Deze bakfiets beschikt over "Walk Assist". Deze helpt je om je fiets zachtjes in beweging te zetten terwijl je er nog naast loopt.

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische bakfiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­