Testrapport Batavus Padova easy royal

Sinds geruime tijd is dit model uit productie, tweedehands worden ze nog wel aangeboden.

Batavus Padova easy royal
De Padova easy royal van Batavus - actieradius 75 km, zeven versnellingen

Met zijn zeven versnellingen en een halfopen kettingkast leent deze elektrische fiets zich vooral voor de grotere toertochten. Het gewicht van de fiets is 30.9 kg, dat is inclusief kg van de accu. De gesuggereerde verkoopprijs die Batavus aangeeft is 2399 euro. Batavus introduceerde in 2010 deze Padova easy royal. Zowel de voorvork als het zadel is voorzien van vering voor optimaal comfort. Voor bevindt zicht een rollerbrake rem, de achterrem is een trommelrem.

Deze fiets heeft een Nikkel Metaalhydride (Ni-Mh) accu, dat is een accusoort die niet veel meer wordt toegepast bij elektrische fietsen. Dit komt omdat de accu meer ruimte in neemt dan andere accutypen. Daarnaast is de levensduur net wat korter dan de andere toegepaste accu soorten. De Ni-Mh accu kent een grote zelfontlading die er voor zorgt dat, ook al gebruik je de fiets niet, deze langzaam leegloopt. Hoewel elke accu een zelfontlading heeft, is deze bij de Ni-Mh accu met 1 a 2% verlies per dag behoorlijk hoog. Wanneer je de elektrische fiets een week lang niet gebruikt hebt is de accu al zo'n 10% van zijn lading kwijtgeraakt. De reden dat deze accu wordt toegepast is dat hij goedkoper is dan andere accutypen.

De accu heeft een capaciteit van 264 Wh. De accu is niet uitneembaar, dat is wel jammer. Opladen van de accu zal je dus altijd moeten doen door de fiets in de buurt van een stopcontact te plaatsen. Dit heeft in de winter enige nadelen. Daarnaast kan je niet de fiets lichter maken door de accu er even uit te halen tijden het plaatsen van de fiets op een fietsdrager. Het volledig laden van de accu kost ongeveer 3 uur.

De elektromotor bevindt zich in het achterwiel. De fiets kent drie trapondersteuningsstanden.

Onder ideale omstandigheden zou volgens Batavus een actieradius van 75 km bereikt kunnen worden Dat is dan wel met de lichtste trapondersteuningsstand.

Rekening houdend met de bij deze fiets geleverde accu van 264 Wh, is een gemiddelde actieradius van 48 km meer realistisch voor deze Batavus Padova easy royal. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Opmerkingen

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­