Testrapport Batavus Padova easy premium

Dit model uit 2010 wordt sinds een flinke tijd niet meer gemaakt en zal je niet meer aantreffen in de fietsenwinkel, maar mogelijk wel op de tweede hands markt.

Batavus Padova easy premium
De Padova easy premium van Batavus - actieradius 75 km, acht versnellingen

Doordat deze fiets beschikt over acht versnellingen stijgt deze fiets uit boven segment van stadsfietsen en is het goed mogelijk om leuke fietstochten te maken. Hierbij biedt deze fiets het gemak van een gesloten kettingkast waardoor het onderhoud aan de ketting minimaal is. Een ideale fiets voor degene die de fiets dagelijks gebruikt maar ook in de vrije tijd van lekkere fietstochtjes houdt. Het gewicht samen met de accu bedraagt 30 kg waarvan kg voor de accu. De gesuggereerde verkoopprijs die Batavus aangeeft is 2399 euro. Deze elektrische fiets wordt sinds 2010 door Batavus gemaakt. Zowel de voorvork als het zadel is voorzien van vering voor optimaal comfort. Voor zit er een velgrem op, achter is een trommelrem aanwezig.

Deze fiets heeft een Nikkel Metaalhydride (Ni-Mh) accu, dat is een accusoort die niet veel meer wordt toegepast bij elektrische fietsen. Dit komt omdat de accu meer ruimte in neemt dan andere accutypen. Daarnaast is de levensduur net wat korter dan de andere toegepaste accu soorten. De Ni-Mh accu kent een grote zelfontlading die er voor zorgt dat, ook al gebruik je de fiets niet, deze langzaam leegloopt. Hoewel elke accu een zelfontlading heeft, is deze bij de Ni-Mh accu met 1 a 2% verlies per dag behoorlijk hoog. Wanneer je de elektrische fiets een week lang niet gebruikt hebt is de accu al zo'n 10% van zijn lading kwijtgeraakt. De reden dat deze accu wordt toegepast is dat hij goedkoper is dan andere accutypen.

De Padova easy premium heeft een accu van 264 Wh. De accu is niet uitneembaar, dat is wel jammer. Opladen van de accu zal je dus altijd moeten doen door de fiets in de buurt van een stopcontact te plaatsen. Dit heeft in de winter enige nadelen. Daarnaast kan je niet de fiets lichter maken door de accu er even uit te halen tijden het plaatsen van de fiets op een fietsdrager. Het volledig laden van de accu kost ongeveer 3 uur.

De elektromotor die in het voorwiel zit zorgt dat de verhouding van gewicht beter in balans komt. De fiets biedt drie trapondersteuningsstanden waarmee je kan instellen hoeveel hulp je krijgt van de elektromotor tijdens het fietsen.

De folder van Batavus vermeldt een actieradius tot 75 km. Dat is uiteraard in de lichtste trapondersteuningsstand en onder ideale omstandigheden.

Wanneer we uitgaan van de capaciteit van de accu van 264 Wh, die standaard met deze fiets wordt geleverd, is een actieradius voor deze Batavus Padova easy premium van 48 km meer in de lijn van de verwachting. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Opmerkingen

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­