Testrapport Batavus Padova easy glamour

Sinds geruime tijd is dit model uit productie, tweedehands worden ze nog wel aangeboden.

Batavus Padova easy glamour
De Padova easy glamour van Batavus - actieradius 50 km, zeven versnellingen

Deze elektrische fiets combineert de eigenschappen van de stadsfiets en de hybride fiets maar met een duidelijke nadruk op het sportieve gedeelte. Zo beschikt hij over zeven versnellingen en een halfopen kettingkast. Dat laatste vereist wel wat aandacht in de vorm van wat onderhoud. Als we de fiets op de weegschaal zetten meten we 29.4 kg. Halen we de accu er uit dan scheelt dat kg. In de brochure van Batavus wordt dit model aangeboden voor een adviesprijs van 1799 euro. De Padova easy glamour wordt sinds 2010 door Batavus gemaakt. De voorvorkvering en de geveerde zadelpen zorgen voor een optimaal comfort. Batavus heeft gekozen voor een velgrem zowel voor als achter.

Batavus heeft er voor gekozen om een Nikkel Metaalhydride (Ni-Mh) accu toe te passen. Zo'n keuze wordt vandaag de dag niet veel meer gemaakt. Hoewel de accu een stuk goedkoper is dan andere accutype kent hij een aantal nadelen waardoor vanaf 2012 de fabrikanten meestal voor een modernere accu kiezen zoals de Li-Ion, Li-Po of Li-Fe. De accu gaat minder lang mee en zal dus sneller dan andere accutypen vervangen moeten worden. Een ander nadeel is dat de accu een flinke zelfontlading kent. Nadat de accu geheel is opgeladen en daarna een een week niet is gebruikt ben je al 10% van de capaciteit kwijt. Iedere accu kent zelfontlading maar de Ni-Mh accu loopt wel erg snel zelf leeg. Laad daarom je accu vlak voor gebruik nog even op.

De Padova easy glamour is voorzien van een accu met 216 Wh. De accu is niet uitneembaar. Dat heeft wel een paar nadelen. Zo zal je voor het opladen met je elektrische fiets en van de accu zal je dus altijd moeten doen door de fiets in de buurt van een stopcontact te plaatsen. Dit heeft in de winter enige nadelen. Daarnaast kan je niet de fiets lichter maken door de accu er even uit te halen tijden het plaatsen van de fiets op een fietsdrager. In ongeveer 3 uur wordt een lege accu weer volledig geladen.

De elektromotor bevindt zich in het achterwiel. De fiets kent drie trapondersteuningsstanden.

Onder ideale omstandigheden zou volgens Batavus een actieradius van 50 km bereikt kunnen worden Dat is dan wel met de lichtste trapondersteuningsstand.

Rekening houdend met de bij deze fiets geleverde accu van 216 Wh, is een gemiddelde actieradius van 39 km meer realistisch voor deze Batavus Padova easy glamour. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Opmerkingen

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­