Testrapport Batavus Mambo easy

Deze elektrische fiets wordt door Batavus al lang niet meer gemaakt. Tweedehands worden ze nog wel te koop aangeboden.

Batavus Mambo easy
De Mambo easy van Batavus - actieradius 60 km, een versnellingen

Dit is een fiets die bedoeld is voor gebruik voor korte afstanden en beschikt niet over versnellingen. Door de gesloten kettingkast hoef je geen zorgen te maken over het vies worden of het smeren van de ketting. Als we de fiets op de weegschaal zetten meten we 31 kg. Halen we de accu er uit dan scheelt dat kg. De gesuggereerde verkoopprijs die Batavus aangeeft is 1999 euro. Deze elektrische fiets wordt sinds 2010 door Batavus gemaakt. De voorvork is vast uitgevoerd maar de verende zadelpen geeft een stuk extra comfort. Batavus heeft gekozen voor een rollerbrake rem zowel voor als achter.

Batavus heeft er voor gekozen om een Nikkel Metaalhydride (Ni-Mh) accu toe te passen. Zo'n keuze wordt vandaag de dag niet veel meer gemaakt. Hoewel de accu een stuk goedkoper is dan andere accutype kent hij een aantal nadelen waardoor vanaf 2012 de fabrikanten meestal voor een modernere accu kiezen zoals de Li-Ion, Li-Po of Li-Fe. De accu gaat minder lang mee en zal dus sneller dan andere accutypen vervangen moeten worden. Een ander nadeel is dat de accu een flinke zelfontlading kent. Nadat de accu geheel is opgeladen en daarna een een week niet is gebruikt ben je al 10% van de capaciteit kwijt. Iedere accu kent zelfontlading maar de Ni-Mh accu loopt wel erg snel zelf leeg. Laad daarom je accu vlak voor gebruik nog even op.

De accucapaciteit bedraagt 240 Wh. De accu is niet uitneembaar. Dat heeft wel een paar nadelen. Zo zal je voor het opladen met je elektrische fiets en van de accu zal je dus altijd moeten doen door de fiets in de buurt van een stopcontact te plaatsen. Dit heeft in de winter enige nadelen. Daarnaast kan je niet de fiets lichter maken door de accu er even uit te halen tijden het plaatsen van de fiets op een fietsdrager. Het laden van een volledig ontladen accu neemt ongeveer 3 uur in beslag.

De elektromotor bevindt zich in het achterwiel. Hoe hard je zelf moet trappen kan je instellen met de drie trapondersteuningsstanden en is instelbaar met een knopje op het stuur.

Onder ideale omstandigheden zou volgens Batavus een actieradius van 60 km bereikt kunnen worden Dat is dan wel met de lichtste trapondersteuningsstand.

Rekening houdend met de bij deze fiets geleverde accu van 240 Wh, is een gemiddelde actieradius van 44 km meer realistisch voor deze Batavus Mambo easy. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Opmerkingen

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­