Testrapport Batavus Intermezzo easy

Sinds geruime tijd is dit model uit productie, tweedehands worden ze nog wel aangeboden.

Batavus Intermezzo easy
De Intermezzo easy van Batavus - actieradius 100 km, acht versnellingen

De fiets weegt 27 kg waarvan kg voor rekening komt van de accu. Op de website van Batavus vonden wij een adviesprijs van 1599 euro. De Intermezzo easy wordt sinds 2010 door Batavus gemaakt. De voorvorkvering en de geveerde zadelpen zorgen voor een optimaal comfort. Voor zit er een velgrem op, achter is een rollerbrake rem aanwezig.

Als krachtbron is in de Intermezzo easy gekozen voor een een Lithium Polymeer (LiPo) accu. Dat is een moderne accusoort die samen met de Lithium Ion (Li-ion) accu in vrijwel alle moderne elektrische fietsen wordt gebruikt. De accu is weliswaar wat duurder dan de traditionele Ni-Mh accu maar heeft daarentegen alleen maar voordelen die het prijsverschil ruimschoots goedmaken. De levensduur is veel langer, de accucapaciteit is veel groter (bij gelijkblijvende inhoud/gewicht) en kent een zeer lage zelfontlading.

De accu heeft een capaciteit van 266 Wh. De accu is geplaatst boven het achterwiel. De accu is eenvoudig uitneembaar, dat is handig als je de fiets op de fietsdrager moet plaatsen, want de accu haal je van te voren even uit de fiets. Een ander gemak hiervan is dat je vrij bent om de accu op te laden waar je wilt. Je haalt de accu uit de fiets, loopt naar ieder willekeurig stopcontact (denk aan onderweg) en je kan de accu van nieuwe energie voorzien. Een uitneembare accu is ook ideaal voor in de winter. Want een accu laad je het best op bij kamertemperatuur. In ongeveer 3 uur wordt een lege accu weer volledig geladen.

De elektromotor is in het voorwiel geplaatst wat een positieve bijdrage levert aan de gewichtsverdeling van deze fiets. Hoe hard je zelf moet trappen kan je instellen met de drie trapondersteuningsstanden en is instelbaar met een knopje op het stuur.

Batavus geeft voor de actieradius een maximale afstand op van 100 km. Die waarde geldt in de meest optimale omstandigheden en de lichtste trapondersteuning.

Gezien de geleverde accu van 266 Wh is voor deze Batavus Intermezzo easy een actieradius van 48 km te verwachten. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.

Opmerkingen

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­