Testrapport Adventure Lithium

Deze elektrische fiets wordt door Adventure al lang niet meer gemaakt. Tweedehands worden ze nog wel te koop aangeboden.

Adventure Lithium
De Lithium van Adventure - actieradius km, zeven versnellingen

Deze hybride fiets is uitgevoerd met een halfopen kettingkast wat dus enig onderhoud vergt. Met zeven versnellingen is hij bij uitstek geschikt voor de grotere toertochten. De fiets heeft een adviesprijs van 1400 euro. In 2009 heeft Adventure de Lithium geïntroduceerd. Zowel de voorvork als het zadel is voorzien van vering voor optimaal comfort. Achter bevindt zich een rollerbrake rem, voor heeft deze fiets een velgrem.

In de Lithium wordt een Lithium Polymeer (LiPo) accu als energiebron toegepast. Dat is een moderne accusoort die samen met de Lithium Ion (Li-ion) accu in vrijwel alle moderne elektrische fietsen wordt gebruikt. De accu is weliswaar wat duurder dan de traditionele Ni-Mh accu maar heeft daarentegen alleen maar voordelen die het prijsverschil ruimschoots goedmaken. De levensduur is veel langer, de accucapaciteit is veel groter (bij gelijkblijvende inhoud/gewicht) en kent een zeer lage zelfontlading.

De accucapaciteit bedraagt 180 Wh. De accu is eenvoudig uitneembaar, dat is handig als je de fiets op de fietsdrager moet plaatsen, want de accu haal je van te voren even uit de fiets. Een ander gemak hiervan is dat je vrij bent om de accu op te laden waar je wilt. Je haalt de accu uit de fiets, loopt naar ieder willekeurig stopcontact (denk aan onderweg) en je kan de accu van nieuwe energie voorzien. Een uitneembare accu is ook ideaal voor in de winter. Want een accu laad je het best op bij kamertemperatuur. Het laden van een volledig ontladen accu neemt ongeveer 2 uur in beslag.

De elektromotor die in het voorwiel zit zorgt dat de verhouding van gewicht beter in balans komt. De fiets kent drie trapondersteuningsstanden.

Adventure geeft geen actieradius op voor deze ebike, maar gezien de accu met een capaciteit van 180 Wh lijkt een actieradius van 33 kilometer een realistische waarde.

Opmerkingen

Verder lezen

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Kijk dan op deze pagina waar we alle wetenswaardigheden over elektrische fietsen hebben verzameld. Wellicht ook handig: de kieswijzer waarmee je zelf de beste elektrische fiets kiest.


nieuws

home­