Wat voor remmen worden toegepast op een elektrische fiets?

Een rem van een elektrische fiets zal meer remkracht moeten hebben dan een normale fiets. Immers, de benodigde remcapaciteit neemt kwadratisch toe met de snelheid van het te remmen object. Omdat elektrische fietsen een sneller rijden dan een normale fiets zal de remkracht van de elektrische fiets een stuk groter moeten zijn dan zijn normale evenknie.

Bij het maken van proefritten op elektrische fietsen moet je de verschillende remsoorten eens uitproberen door te meten hoeveel meter remweg je nodig hebt om af te remmen van bijvoorbeeld 20 km/u tot stilstand. Meet dit op door bij een bepaald vast punt zeer hard te remmen. Bijvoorbeeld door te remmen vanaf een bepaalde lantaarnpaal.

v-brake of velgrem

De velgrem wordt tegenwoordig ook wel V-brake rem genoemd. De velgrem die bij elektrische fietsen worden toegepast worden zijn van een heel ander kwaliteitsniveau dan de "remblokjes" die we van vroeger kennen die bij nat weer slecht remden.

De velgrem of v-brake is een rem die gebruik maakt van de velg. Een kunststof remblokje wordt tegen de velg gedrukt waardoor de elektrische fiets afremt. Die remblokjes zijn van een ander materiaal gemaakt als de ouderwetse remblokjes. Tevens zijn ze een stuk groter waardoor de levensduur toegenomen is. Hoewel het veel minder dan vroeger blijft de velgrem wel iets minder presteren bij nat weer.

Hydraulische rem

hydraulische velgrem van een elektrische fiets

De hydraulische velgrem is volgens de kenners het summum van remmen. Toch hebben ze een nadeel, bij nat weer is de remkracht wat minder.

De hydraulische rem tref je alleen aan bij de allerduurste fietsen. Magura is de bekendste fabrikant van dit type rem.

Rollerbrake rem

Bij elektrische fietsen wordt de rollerbrake rem vaak toegepast. Het voordeel van de rollerbrake is dat ze geen onderhoud nodig hebben zoals vervangen van remblokjes.

Wat ons opvalt dat dit type rem bij elektrische fietsen wordt toegepast want de remkracht is niet enorm groot, juist bij hogere snelheden die je bij een elektrische fiets aantreft is de remweg flink groot.

Trommelrem

trommelrem van een elektrische fiets

Weinig toegepast bij elektrische fietsen is de trommelrem. De trommelrem is een betrouwbare rem die vrijwel geen onderhoud nodig heeft. Hij kent wel een nadeel dat is dat bij langdurig remmen de remkracht afneemt.

Schijfrem

Bij wat duurdere elektrische fietsen tref je soms schijfremmen aan. De schijfrem heeft het voordeel dat de remkracht beter gedoseerd kan worden. Ze werken ook goed bij nat weer en hebben geen last van een slag in het wiel wat wel geldt voor velgremmen.


nieuws

home­