Power assist / walk assist / gashandel op een elektrische fiets

gashendel op een elektrische fiets

Sommige elektrische fietsen beschikken over een "gashendel". Die heeft meestal verschillende functies. Tijdens het fietsen geeft hij je een extra "zetje" als je aan de gashandel draait. De elektromotor geeft dan de maximale trapondersteuning. Dat gebruik je vooral als je moeite hebt om heuveltje op te komen, of tijdens een snelle inhaalactie.

Deze gashandel kan je ook ondersteunen wanneer je nog niet op je elektrisch fiets zit. Stel je voor dat je een trap oploopt met je fiets aan de hand in een fietsgoot / gleuf. Door aan de gashandel te draaien zal de fiets zichzelf naar boven duwen. Afhankelijk hoever je de gashandel opendraait, is dit van stapvoets tot maximaal 6 km/u.

Maar deze gashandel kan je ook gebruiken als je naast je fiets loopt van de fietsenstalling naar het fietspad. Vooral als je zwaar beladen bent draai je even aan de gashandel en hoef jij de fiets niet meer voor te duwen. Bij de meeste fietsen met zo'n gashandel is het zelfs mogelijk om hem "aan de hand" achteruit te laten rijden. Dat is prettig om vanuit een fietsenrek met bepakking of met de kinderen voor of achterop eerst even naar achteren te rijden.

Deze "gashandel" is vervangen voor het trappen tijdens het fietsen, want de wetgever heeft bepaalt dat de elektrische fiets alleen maar trapondersteuning mag geven zolang de berijder aan het fietsen is (de trappers beweegt). Een uitzondering is de hierboven beschreven situatie met een snelheid tot 6 km/u.

nieuws

home­ >gashandel

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen