Elektrische fietsen nieuws2017
elektrisch fiets nieuws december 2017

Ritsbare winterband met spijkers

logo van retyre

In eerste instantie voelt het vreemd aan, een buitenband die je aanritst? Het idee is in ieder geval geweldig. Eenmalig haal je de wielen uit je fiets, je laat de band een beetje leeglopen, je legt tussen de velg en je bestaande buitenband een extra bandrand aan waaraan de helft van de rits zit. Pas als het gesneeuwd heeft leg je het tweede gedeelte van de winterband om je normale buitenband en met een rits maak je hem vast. Die extra buitenband is voorzien van metalen nopjes, die zorgen voor extra grip.

De Noorse fabrikant van dit product, Retyre, heeft op het moment van schrijven nog geen vertegenwoordiging in Nederland, we weten dus nog niet of en wanneer dit product in Nederland te koop is. Deze buitenband is verkrijgbaar in twee uitvoering, voor een normale of een dikke mountainbike achtige buitenband beide van 28 inch. Nieuwsgierig? Dit is de link naar de fabrikant Retyre.

ritsbare winterband met spijkers
ritsbare winterband met metalen nopjes
elektrisch fiets nieuws november 2017

Popal introduceert nieuwe ebike modellen

popal logo

Popal heeft haar assortiment elektrische fietsen uitgebreid. De 2018 collectie is uitgebreid met negen nieuwe ebikes. Het zijn ebikes met een gesloten kettingkast zoals de E-Volution 10.0, E-Volution 11.0, E-Volution 12.0, E-Volution 12.1, E-Volution 12.2 en E-Volution 16.0. Daarnaast drie tourfietsen met halfopen kettingkast: E-Volution 13.0, E-Volution 14.0 en E-Volution 15.0.

Van deze nieuwe modellen zijn vier modellen voorzien van een middenmotor waarvan de E-Volution 10.0 prettig geprijsd is én voorzien is van een Bafang Max Drive middenmotor.

elektrisch fiets nieuws oktober 2017

traploze versnelling Nuvinci heet voortaan Enviolo

enviolo logo

Fallbrook levert sinds jaar en dag traploze versnellingen onder de merknaam Nuvinci. Die naam heeft men gewijzigd naar Enviolo.

Nuvinci maakt een aantal verschillende soorten traploze versnellingen speciaal voor ebikes. In het artikel over de Nuvinci Harmony kan je meer over deze traploze versnelling lezen.

elektrisch fiets nieuws september 2017

Tern: compacte fiets voor moeder en twee kinderen

tern gsd ebike met drie zitplaatsen

Tern, die zich vooral richt op de vouwfiets, komt binnenkort met een elektrische compacte fiets met twee extra zitjes. Ideaal voor moeder en twee kinderen zo wordt gesuggereerd op de foto. Deze Tern ebike is feitelijk een speciale uitvoering van de Tern GSD. Wanneer deze "moederversie" beschikbaar komt is nog niet bekend maar we vermoeden rond de jaarwisseling.

elektrisch fiets nieuws augustus 2017

Husqvarna: nieuw ebike merk

husqvarna logo

Nederland heeft eind dit jaar een nieuw ebike merk erbij, Husqvarna. De planning is dat eind 2017 de eerste elektrische fietsen getoond zullen worden. Wanneer de Husqvarna ebikes bij de fietsenmaker te koop zijn en in welke prijsklasse is nog onbekend. Hmm, Husqvarna, is dat niet ook een merk van...


elektrisch fiets nieuws juni 2017

18 juni: Ebike testdag parcours Zandvoort

circuit van zandvoort vanuit de lucht gezien
met een ebike op circuit Zandvoort?

Ook dit jaar weer wordt een elektrische fiets testdag georganiseerd op het parcours van Zandvoort. Mocht je een elektrische fiets willen gaan kopen dan raden we je zeer sterk aan om in Zandvoort een aantal fietsen te gaan testen. Wij hebben op vele ebike testdagen een gevoel proberen te krijgen van een aantal ebikes, maar dat was behelpen in vergelijking met Zandvoort.

Op het parcours van Zandvoort ervaar je pas echt hoe een bepaalde elektrische fiets aanvoelt. Het testparcours is 3,2 km lang maar je kan ook een rondje maken van 1,5 km.In dit parcours ervaar je hoe het is te fietsen met mee- en tegenwind, heuveltje op en heveltje af. Dat geeft pas een echt gevoel hoe de ebike in de praktijk zal presteren.

Aan ebike keuze geen gebrek. Alle grote merken zijn vertegenwoordigd: QWIC, Merida, Flyer, Velo de Ville, Victoria, KOGA / Juncker, Cube bikes, EFLOW, Bikkel Bikes, Dutch ID, Oxford Bikes, Giant, TREK, Kalkhoff, Sparta, Batavus, Brinckers, Cannondale, Shimano, Gazelle, Spiked Cycles, Trenergy Fietsen, Shinga, Mihatra, Pro E-bike, Brinke Bike, Veldia, Leopard en Team Boats & Bike

Openingstijden: 18 juni, 10-17u. Adres: Burg. van Alphenstraat 108 Zandvoort.


elektrisch fiets nieuws mei 2017

Ebikers twee keer zo grote kans op ernstig letsel bij ongeluk dan normale fietsten

bereider elektrische fiets betrokken bij ongeval

Fietsers raken betrokken bij ongelukken, zo ook ebikers. Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen onderzochten of er een verschil bestaat in de mate van letsel van deze twee groepen indien ze betrokken raken bij een ongeluk.

Het onderzoek richtte zich alleen op fietsers en ebike gebruikers en niet op speed pedelecs. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat bestuurders van een ebike twee keer zo grote kans hebben op ernstig letsel dan een bestuurder van een normale fiets. Wat de oorzaak hiervan is blijkt niet onderzocht, maar geven een hint die we begrijpen: een ebiker rijdt een stuk harder dus kans op ernstiger letsel is groter.

De onderzoekers adviseren het gebruik van een helm ook voor de normale ebike gebruiker.


elektrisch fiets nieuws januari 2017

versnellingsnaafmotor van Sparta - Sunrace Sturmey-Archer

achterwielmotor met versnellingsnaaf van sparta
Sparta's versnellingsnaafmotor (versnellingsnaaf links voor de duidelijkheid lichtgrijs gekleurd, het middelste deel met de goudkleurige blokjes is de elektromotor)

Wilde je een elektrische fiets met een versnellingsnaaf dan moest je altijd kiezen voor een voorwielmotor of middenmotor. Een motor in het achterwiel was dan niet mogelijk, daar zat immers de versnellingsnaaf en waar een versnelling zit kan geen motor zitten. Tenzij, ja tenzij men deze twee wist te integreren. Maar fabrikanten van versnellingsnaven hadden niet de kennis van elektromotoren om dit te combineren en elektromotorfabrikanten misten de expertise om een versnellingsnaaf te bouwen en te combineren met een motor.

Wilde je een achterwielmotor, dan had je maar één keuze, de versnelling moet buiten de naaf van het wiel, dus moest je gebruikmaken van een derailleur. Een gemiddelde consument zit niet op een derailleur te wachten vanwege drie redenen: het schakelt anders, er zit nooit een gesloten kettingkast omheen, dus kans op vetvlekken op je kleding en je moet de ketting regelmatig schoonmaken. Nou vooral aan dat laatste heeft een doorsnee fietser een broertje dood aan. Een ketting onderhouden, ga nou gauw weg.

De kans bestaat dat daar nu een einde aan komt. Sparta introduceert met haar model R5E een ebike aan die een achterwielmotor met versnellingsnaaf combineert. De versnellingsnaafmotor heeft vijf versnellingen en heeft een overbrengverhouding van 242%. De motor levert een keurig koppel van 40 Nm

De motor is een zogenaamde direct drive motor. Dit houdt in dat de motor direct het wiel aandrijft zonder tussenkomst van tandwielen. Dit levert een voordeel op doordat geen energie verloren gaat in de tandwiel overbrenging en door de afwezigheid van tandwielen zal deze motor altijd veel stiller zijn dan motoren met tandwielen.

Deze versnellingsnaafmotor is ontstaan uit de gecombineerde expertise van Sunrace Sturmey-Archer en Sparta. Sunrace Sturmey-Archer, maakt meer dan honderd jaar versnellingsnaven, maar elektromotoren is totaal nieuw voor hen. Een uitdaging die eer verdient. Maar ook wat scepsis zal oproepen. Zal het in de praktijk goed werken? Wat is de duurzaamheid? Maar de teerling is geworpen en dat verdient respect en een artikel wat je nu leest.

Sparta en Sunrace Sturmey-Archer realiseren zich dat dit nog een onontgonnen terrein is, daarom heeft men deze versnellingsnaafmotor reeds een jaar aan een veldproef onderworpen. Je wilt als fabrikant immers geen last krijgen van retouren vanwege kinderziektes in dit nieuwe systeem. Ook zou het de naam van Sparta kunnen beschadigen, dus logisch dat men niet over een nacht ijs gaat.

Een nadeel van dit systeem is dat de achterkant van de fiets nog zwaarder wordt dan hij al is. De accu bevindt zich al onder de bagagedrager, de versnellingsnaaf weegt ook gauw een paar honderd gram en daar komt de elektromotor bij. Dat zal je zeker merken bij het op de fietsendrager zetten van de fiets. Maar de nadelen van een voorwielmotor, een wat onrustig gedrag en kans op slippen van het voorwiel bij glad wegdek of in het zand is wel weggenomen.

De Sparta R5E heeft een adviesprijs net onder de 2000 euro, lees meer over de ebike in ons Sparta R5E testrapport.Verder lezen

Meer nieuwsartikelen tref je aan in het nieuws archief.

nieuws

home­ >nieuws

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen