Elektrische fietsen nieuws 2016



2016

elektrisch fiets nieuws december 2016

Ebikes testen op de Ebike xperience Jaarbeurs

ebike xperience logo

Het fietsseizoen moet nog beginnen maar desondanks start in de Jaarbeurs in Utrecht op 11 en 12 februari 2017 de Ebike Xperience.

Wanneer je van plan bent om een elektrische fiets te kopen adviseren wij om zoveel mogelijk verschillende ebikes te proberen. Je zal merken dat de verschillen enorm groot zijn. Niet alleen in het elektrische gedeelte maar ook hoe de fiets zelf aanvoelt. Heb je wel eens een fiets gereden waarvan ja merkte dat hij geen zin had om een bocht te nemen dan weerstand bood? Dat soort fietsen bestaan echt. Geef eens tijdens het rijden een korte ruk aan het stuur en voel hoe stijf is het frame is. Zo hebben we nog vele aspecten waar je op kan letten die we opgesomd hebben in het artikel over de proefrit. Ga vooral dus ebikes testen door er echt een flink stuk op te rijden.

In de Jaarbeurs is daar alle gelegenheid voor tijdens de Ebike Xperience waar men verschillende parcours heeft uitgezet voor normale ebikes, e-mountainbikes en speed pedelecs. De toegang bedraagt 12 euro in de voorverkoop. Veel van de bekende ebike merken zijn aanwezig waaronder Batavus, Dutch-ID, Giant, Koga, Qwic, Riese und Müller, Sparta en Trek.


elektrisch fiets nieuws november 2016

Gazelle ebikes op afbetaling

gazelle grenoble c7+ hfp
de Grenoble C7+ HFP voor 48 euro p/mnd

Gazelle biedt nu voor al haar ebikes een "prive plan" aan. Voor een beperkt bedrag per maand kan je in het bezit komen van een ebike. Naast de ebike worden ook opties aangeboden zoals een ANWB fiets verzekering, hulp voor onderweg en eventueel een verlengde garantie.

Gazelle, ANWB en PON financial services hebben de handen ineen geslagen. Wanneer je een ebike wilt kopen maar het aankoopbedrag te hoog is om in een keer te betalen is het Gazelle prive plan wellicht iets voor je. Gazelle biedt samen met haar partners een ebike "op afbetaling" aan. Je kiest via de website van Gazelle een ebike, eventueel een grotere accu, een uitbreiding op de garantie, de ANWB verzekering en pechhulp. Daarna maak je een keuze van de looptijd van 24, 36 of 48 maanden. De rente die je moet betalen bedraagt 6,9%. Dat is in vergelijking met leningen bij banken zeker niet duur.


elektrisch fiets nieuws oktober 2016

Wijzigingen voor speed-pedelecs vanaf januari 2017

abus speed pedelec helm voldoet aan NTA 8776 norm
abus speed pedelec+ helm voldoet aan NTA 8776 norm

Speed pedelecs die vanaf 1 januari 2017 worden uitgeleverd zullen standaard voorzien zijn van een gele kentekenplaat. Dit houdt onder andere in dat je in het bezit moet zijn van minimaal rijbewijs AM. Daarnaast is de bereider verplicht een helm te dragen. Dat mag een goedgekeurde helm zijn voor gebruik bij bromfietsen volgens de ECE 22.05 norm. Je mag ook kiezen voor speed pedelec ontwikkelde helmen. Deze moeten voldoen aan de NTA 8776:2016 norm.

Bezitters van een speed-pedelecs, aangeschaft voor 1-1-2017, zullen in januari 2017 een brief ontvangen van het RDW hoe hun huidige speed-pedelec met blauw kenteken "overgezet" zal worden naar een geel kenteken.

Het gebruik van een geel kenteken zal ook gevolgen hebben voor waar de speed pedelec fietser mag rijden en met welke snelheid. Met een blauw kenteken viel de speed-pedelec onder de wetgeving van snorfietsen maar een geel kenteken verandert de speed-pedelec in een brommer.

Vanaf dat moment wordt de maximum snelheid voor de speed-pedelec:

  • Op de rijbaan 45 km/u;
  • Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom 40 km/u;
  • Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom 30 km/u.

Daarnaast mag je niet meer op het fietspad rijden. Maar alleen op een gecombineerd fiets/bromfietspad of op de rijbaan waar ook de auto's rijden (zolang dit niet verboden is met een verbodsbord voor bromfietsen).

PS: vergeet niet uw verzekering om te zetten naar een bromfietsverzekering.


elektrisch fiets nieuws augustus 2016

Gazelle wijzigt modelnamen ebikes

gazelle orange c330
vanaf nu heet dit model de "Orange C330 HMB"

Gazelle wijzigt haast alle modelnamen van haar elektrische fietsen. Hiermee brengt men meer eenheid en duidelijkheid.

De wijzigingen die men doorvoert betreft een toevoeging met één letter aan de modelnaam. Met deze letter geeft men aan wat voor type elektromotor is toegepast. Werd een bekende ebike van Gazelle tot voor kort verkocht als de Gazelle Orange C330 HM, vanaf nu heet exact dezelfde ebike de Gazelle Orange C330 HMB. De toevoeging B verwijst naar de middenmotor van Bosch. Hoewel Bosch verschillende middenmotoren verkoopt wordt bij Gazelle met deze benaming geen verschil gemaakt.

De S staat voor de Steps middenmotor van Shimano. De P staat voor de Panasonic voorwielmotor. De toevoeging I staat voor de Impulse middenmotor.

Gazelle had vorig jaar al een codering ingevoerd waarbij je aan de modelnaam kon zien of het een ebike betrof met voorwiel- of middenmotor. Een ebike met een voorwielmotor heeft een F van Front in de modelnaam. Een ebike met een M geeft aan dat deze voorzien is van een van middenmotor. Voorbeelden: Orange C7 HFP (F=Front motor P=Panasonic), Ultimate H10 HMB (M=middenmotor, B=Bosch)


elektrisch fiets nieuws juli 2016

Bafang middenmotor

bafang max drive middenmotor

Bafang, een van de grootste leveranciers voor voorwielmotoren op de wereld is inmiddels al een paar jaar actief met middenmotors. Sinds vorig jaar levert Bafang een nieuw type middenmotor, de "Max Drive system" die de concurrentie met Bosch, MPF, Panasonic, Shimano en Yamaha makkelijk aankan. Steeds meer fabrikanten leveren hun ebikes uit met deze middenmotor.

Dat Bafang met haar jarenlange ervaring in ebike motoren een kwalitatief hoogstaand product heeft gemaakt werd in 2015 bewezen op de Nurburgring waar ieder jaar een 24 uurs race wordt gehouden. Alle deelnemers maakten gebruik van de Bosch middenmotor op één team na, die gebruikte de Bafang Max Drive middenmotor. En juist dat team heeft met ruime voorsprong gewonnen.

Ook onze rij impressie met deze nieuwe middenmotor is ronduit positief. Bafang levert een middenmotor met een enorm groot koppel van 80 Nm en heel prettig, met vijf ondersteuningsstanden. Voor degene die een stille middenmotor zoeken zitten met de Bafang naar onze mening aan het goede adres. Het zou ons niet verbazen als veel meer fietsfabrikanten uitkomen met elektrische fietsen met een middenmotor van Bafang.

Opvallend is dat de Qwic Trend T-MN7.2 HS11 in verschillende tests als winnaar is aangewezen.

Op het moment van schrijven leverden Agogs, E-Energy, Pfau-tec, Puch, Qwic en Vogue een of meer modellen met de Bafang Max drive middenmotor.


elektrisch fiets nieuws juni 2016

Gazelle omarmt Shimano steps middenmotor

gazelle shimano steps middenmotor

Gazelle biedt ebikes aan met voorwiel, achterwiel en middenmotor aan. Voor de middenmotor werd tot nu toe gebruik gemaakt van de Bosch en Impulse motor. Daar gaan in de toekomst de Shimano Steps motor aan toegevoegd worden.

Gazelle is niet de eerste fabrikant die gebruik maakt van de Shimano Steps technologie. Zo zie je de Steps motor onder andere terug bij Stella, Pegasus, Vogue, Trek, Puch en Spiked. De Shimano middenmotor voelt vergelijkbaar aan als de Bosch middenmotor maar geeft net iets minder ondersteuning waardoor minder makkelijk de snelheid van 25 km/u gehaald kan worden maar aan de andere kant de accu spaart waardoor de actieradius toeneemt.

Wanneer de eerste Gazelle ebikes met Shimano steps middenmotor beschikbaar zullen komen is nog niet bekend gemaakt maar de verwachting is dat dit najaar 2016 zijn.

Gazelle design speedbike no.1

gazelle design ebike no1

Kijk daar houden we van. Lekker een gewaagd ontwerp voor een ebike. Gazelle is in zee gegaan met Giugiaro Design uit Italië en daar is een lekker gewaagd ontwerp uit komen rollen, de Gazelle No1.

Hol nog niet meteen naar de Gazelle dealer want die heeft hem nog niet in zijn winkel staan. Op dit moment is het namelijk nog een "concept". Zoiets wordt meestal gebruikt om poolshoogte te nemen bij de dealers en het publiek wat men van het ontwerp vindt. Het is dus nog niet gezegd dat dit model ook daadwerkelijk verkocht zal worden.

Het betreft overigens een ontwerp van een speedbike, die dus een maximale snelheid kan halen van 45 km/u. Dat vereist vanaf 2017 een blauwe verzekeringsplaat en het dragen van een helm.

Het ontwerp laat een traploos versnellingssysteem zien van NuVinci in de versie Harmony waarbij de trapfrequentie gelijk blijft ongeacht de omstandigheden. De accu lijkt weggestopt achter het dichte gedeelte boven de trappers. De afmetingen van de voorwielnaaf suggereren dat er sprake is van een voorwielmotor. De ontwerpers hebben zich geen echte beperkingen opgelegd gezien het veelvuldig gebruik van een carbon om het gewicht zo laag mogelijk te houden. Dat is uitgekomen op 25,5 kg.

De motor is zeer krachtig en heeft een koppel van 80 Nm. De accu heeft een capaciteit van 612 Wh en dat is bij een speedbike wel nodig want een bij dit type fiets wordt veel meer van de accu gevraagd dan bij een normale elektrische fiets. Men stelt een actieradius voor tot 200 km, daarvoor moet je wel heel zuinig rijden en geen snelheden boven de 25 km/u willen halen. Wil je lekker doorfietsen, en daar heb je juist een speedbike voor gekocht, dan zal de actieradius naar onze mening eerder in de buurt van 60 km liggen.


elektrisch fiets nieuws mei 2016

Out of the box ebike ontwerp van GeoOrbital

geoorbital wheel for ebikes

We hebben bij elektrischefietsenkiezen.nl al veel elektrische fietsen voorbij zien komen en daar zaten soms hele eigenzinnige modellen bij. In dit geval heeft de ontwerper erg 'out of the box' gedacht. GeoOrbital levert geen ebike maar een voorwiel waarin vrijwel iedere fiets in een handomdraai om te toveren is naar een ebike.

De kracht van het ontwerp is dat alles in het wiel zit, de accu, de besturings­elektronica en de motor. Voor de duidelijkheid, je krijgt dus een compleet voorwiel met velg en band. Volgens de ontwerper is in 60 seconde je fiets om te bouwen naar een ebike. Dat geloven we op voorwaarde dat je huidige wiel reeds gedemonteerd is.

De ombouw is simpel, oude voorwiel er uit, nieuwe voorwiel er in, asklem (alleen) aan linkerzijde bij de voorvork vastklemmen, klittenband vastzetten en besturings­paneeltje voor op je stuur aanbrengen, opstappen en gaan... Er zijn twee modellen, voor een 26 en een 28 inch voorwiel.

Bijkomend voordeel, het wiel is uitgevoerd met een band die niet lek te krijgen is. Hij kan zelfs niet langzaam leeglopen, er zit immers geen lucht in. Men heeft gebruik gemaakt van een band die van binnen gevuld is met een stevig foam.

Of we denken dat ze de wereld gaan veroveren? Nee, dat niet, maar ze verdienen wel een pluim voor hun creatieve ontwerp. Overigens, omdat de elektromotor een vermogen heeft van 500 Watt én dat en de fiets met dit voorwiel "vanzelf" kan rijden valt dit niet binnen de wetgeving van een elektrische fiets maar wordt in Nederland gezien als een snorfiets of zelfs als brommer (afhankelijk van de maximale snelheid).

Voor 799 dollar ben je de nieuwe eigenaar, wel nog even wachten op de levering want die staat gepland voor begin 2017.

elektrisch fiets nieuws april 2016

Voorinschrijven VanMoof Electrified S

vanmoof electrified-s

VanMoof, bekend van het eigenzinnige frameontwerp heeft een nieuwe ebike, de Electrified-S. De lichten werken via de accu, deze accu is in het frame weggewerkt waardoor het niet op een ebike lijkt. Ondanks dat de voorbuis met accu niet dikker lijkt dan normaal is toch een accu met een opvallend grote capaciteit van 418 Wh er in verwerkt. Nog een opvallend detail is het gewicht, met 18,4 kg is het op het moment van schrijven de lichtste stads ebike verkrijgbaar. Je kan je voorinschrijven, de levering zal midden 2016 plaatsvinden. Meer details in de test VanMoof Eletrified S.

Ebike van het jaar 2016

Giant ebike E+ 1 Deluxe

Op de Tweewieler Retail Trends congres is bekend geworden welke modellen de erkenning "Fiets van het jaar 2016" hebben gekregen. Voor de ebikes is dat de Giant E+ 1 Deluxe. Dit model van Giant is mooi gedestilleerd, heeft een gesloten kettingkast en acht versnellingen. De motor is van Yamaha en is in het midden geplaatst. Deze ebike is voorzien van een ruime accu van 396 Wh waarmee een afstand tot zo'n 100 km haalbaar is. In onze test Giant E+ 1 Deluxe lees je alle details.

elektrisch fiets nieuws maart 2016

Stella opent testcenter in Waddinxveen

stella testcenter waddinxveen

Stella is een organisatie die zich onderscheid van reguliere fietswinkels doordat zij haar ebikes verkoopt door bij de klant met een bus te komen voorrijden. De geïnteresseerde klant kan een proefrit maken eventueel op verschillende modellen van Stella en kan daarna besluiten de fiets te kopen. Maar Stella merkt dat bepaalde klanten toch behoefte hebben om naar een "gebouw" te gaan en zonder verplichting ebikes uit te proberen. Het testcenter in Waddinxveen is inmiddels het vierde testcenter. Eerder gingen Nunspeet, Purmerend en Texel al voor.

elektrisch fiets nieuws februari 2016

Speed ebikes van blauw naar geel kenteken

speed ebike geel kenteken

Speed ebikes gaan een geel kenteken krijgen. Zoals reeds lang verwacht heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu besloten om de speed ebikes die tot op heden een blauw kenteken hebben gekregen om te zetten naar een geel kenteken. Dit komt niet uit de lucht vallen. Het was natuurlijk vreemd dat een speed ebike die tijdens een keuring beschouwd werd als een snorfiets maar toch een snelheid konden bereiken van 45 km/u. Vanaf 1 januari 2017 komt daar een einde aan.

Het gevolg van deze beslissing is dat de speed ebike gelijkgetrokken wordt aan de bromfiets. Een helm is dan verplicht, op het fietspad binnen de bebouwde kom maximaal 30 km/u en buiten de bebouwde kom maximaal 40 km/u. Op de rijbaan is een snelheid toegestaan tot maximaal 45 km/u. Het rijbewijs AM en verplichte verzekering was al onderdeel van de voorwaarden voor het gebruik van een speed ebike.

Nominaties ebikes 2016

De nominaties voor de ebikes van het jaar 2016 zijn bekend. Batavus heeft een nominatie gekregen voor haar Batavus CNCTD E-go, Giant maakt kans met haar Giant Elegance E+ 1 Deluxe en Klever hoopt met haar 20" Compact E-bike op de prijs "Ebike van het jaar 2016". We houden je op de hoogte...

elektrisch fiets nieuws januari 2016

Mannen kiezen steeds vaker voor damesfiets

gazelle ultimate c8 hm met lage instap
Gazelle Ultimate C8 HM met lage instap

Het was een kwestie van tijd, en iedereen zag het al, "maar nu staat het in de krant". Het AD meldt dat mannen steeds vaker kiezen voor een damesfiets en dat de verkoop van herenfietsen daalt. Van de nieuwe fietsen wordt nog maar een kwart uitgeleverd als herenmodel. Bij ebikes is het verschil nog groter, 80% van de ebikes wordt als damesmodel geleverd. Dit grote verschil wordt mede verklaard doordat het aandeel ouderen bij de ebike groot is en heren vanuit gemak én veiligheidsoogpunt steeds vaker kiezen voor "een ebike met lage instap".



Verder lezen

Meer nieuwsartikelen tref je aan in het nieuws archief.

nieuws

home­