Elektrische fietsen nieuws2015
elektrisch fiets nieuws november 2015

Knap, en toen lag een mevrouw uit IJselstein op de grond

sparta logo

Tja, het zal je maar gebeuren, door je fiets heen zakken. Een dame uit IJsselstein kwam ongepland in aanraking met de grond toen het frame van haar elektrische fiets brak. De elektrische fiets van Sparta van een bepaalde productie serie kunnen scheuren vertonen op de lasnaad meldde we reeds in September. Sparta was al begonnen om de fietsen van die serie gefaseerd terug te roepen. Sparta meldt dat door dit voorval de terugroepactie versneld uitgevoerd zal worden. De eigenaar van de fiets krijgt vanzelf een bericht van Sparta. Tot die tijd maar even wat rustiger rijden, helm op, beenbeschermers en goede handschoenen.

elektrisch fiets nieuws oktober 2015
sparta-ion-rx
Gazelle orange C7 HM

Gazelle geeft tijdelijk extra garantie op ebikes

Gazelle geeft op geselecteerde ebike modellen extra garantie. Het betreft de (meeste) modellen met een Panasonic motor en de "impulse" ebikes.

Op het moment van schrijven zijn dat de modellen Orange C7 HM, Orange C8 HM, Grenoble C7 HM, Orange C7+ HF, Chamonix C7 HF, Orange C8 HF, Grenoble C7+ HF en de Orange C7 HF. Met deze actie wordt de garantie verlengd tot 4 jaar. De actie loopt tot 1 november 2015.

elektrisch fiets nieuws september 2015
sparta-ion-rx

Sparta terugroepactie ION RX, RX+ en RXS+

Alle lof voor Sparta, deze heeft geconstateerd dat in de ION RX, RX+ en RXS+ modellen die de afgelopen jaren zijn gefabriceerd mogelijk haarscheuren voor in het frame kunnen ontstaan rond de kabelinvoer. Omdat Sparta alle elektrische fietsen laat registreren tijdens de koop in een centraal computersysteem weet Sparta precies welk model wanneer aan wie is verkocht. Sparta zal daarom persoonlijk de eigenaren op de hoogte stellen. Het complete frame wordt kosteloos vervangen. Begonnen wordt met de ebikes met de hoogste tellerstand en later komen de minder gebruikte ebikes aan de beurt. Een verontruste eigenaar kan bellen op een speciaal nummer: 0800 77007200. Al met al een keurige actie.

elektrisch fiets nieuws juli 2015
gazelle logo

Gazelle komt met nieuwe middenmotor

Gazelle heeft aangekondigd dat zij een nieuwe middenmotor gaat introduceren. Gazelle gebruikte al de middenmotor van Bosch, zoals de Active Line en zal daar zeer waarschijnlijk ook nog gewoon mee doorgaan. Mogelijk gaat het hier om een nieuwe middenmotor van de Duitse fabrikant Derby Cycle, een zusteronderneming van Gazelle. Men doet er heel geheimzinnig over en laat vrij donkere foto's zien waar nog net de contouren van de middenmotor is te zien. En daar laat Gazelle het nu bij. We zullen nog even moeten afwachten wat deze nieuwe middenmotor ons gaat brengen.

elektrisch fiets nieuws juni 2015
bosch performance line cx motor

Bosch performance line CX middenmotor

Bosch, op dit moment de grootste leverancier van middenmotoren voor elektrische fietsen, timmert flink aan de weg. Zo heeft zij een middenmotor ontwikkeld speciaal voor gebruik op snelle fietsen zoals e-mountainbikes of urban modellen. Deze Performace Line CX middenmotor levert een enorm koppel van 75 Nm. Ter vergelijking, veel elektrische fietsen hebben een elektromotor met een koppel van 20 to 30 Nm. Daarnaast is de trapondersteuning die bij andere Bosch modellen maximaal 275% is bij dit model verhoogd naar 300%. Alsof drie mensen je helpen meetrappen.

elektrisch fiets nieuws mei 2015
anbo toertocht voor ebikes

Toertocht voor ebikes op 13 juni

De ANBO organiseert op zaterdag 13 juni (de eerste?) toertocht voor ebikes. De toertocht heeft een lengte van zo'n 50 kilometer en is uitgezet rond Arnhem. De toertocht leidt langs onder andere Burgers Zoo, het Nederlands openluchtmuseum en kasteel Rosendael, de Airborne begraafplaats en je fietst ook over de Postbank. Gestart kan worden tussen 9 en 10 uur. Het adres van de start is Mantel superstore, Overmaat 72 in Arnhem. Inschrijven voor ANBO leden is drie euro, niet leden betalen vijf euro.

elektrisch fiets nieuws april 2015
elektrische fiets testdag

Elektrische fiets testdag zaterdag 9 mei Den Bosch

Wil je in alle rust verschillende elektrische fietsen testen en niet gelijk het gevoel krijgen dat je er een moet kopen? Dan is de elektrische fiets testdag een aanrader. Wij waren vorig jaar ook present en maakte dit verslag. De sfeer was ontspannen en er was een ruime keuze aan fietsen die je kon uitproberen. Vrijwel overal stonden genoeg elektrische fietsen klaar om meteen uit te proberen op een lekker groot parcours.

De elektrische fiets testdag is bij uitstek een unieke gelegenheid om eens de verschillen te ervaren tussen de plaatsing van de motor zoals een voorwiel-, midden- en achterwielmotor maar ook het flinke verschil tussen een elektrische fiets met rotatiesensor en de luxere fiets met trapkrachtsensor. Echt Nederlands, de toegang is gratis. Voor diegene die nog maar net naar elektrische fietsen kijken zijn er interessante workshops waarin wordt ingegaan op de verschillende eigenschappen van een elektrische fiets. De fabrikanten die acte de présence geven zijn onder meer: Gazelle, Flyer, Dutch Id, E-bikez, NuVinci, Riese und Muller, Spiked, Giant, Puch, Rap, Trek, Bikkel, Koga, Kettler, Votani en Shimano.

logo accel group

Accel Group verhoogd prijzen ebikes

De Accel Group, de eigenaar van onder meer Batavus, Koga, Lapierre en Sparta, heeft de prijzen van haar ebikes verhoogd. Stonden eerst mooie afgeronde prijzen op de site van bijvoorbeeld 1999, 1649, of 1899 euro , nu prijken er vreemde prijzen als 2082, 1662 of 1977 euro. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de zwakker geworden euro. En het maakt duidelijk dat de Accel Group een groot gedeelte van haar materialen buiten Europa laat maken en dus afhankelijk is van de wisselkoersen. Wil je op korte termijn een ebike kopen ga dan nu naar je fietsenwinkel want waarschijnlijk zal deze de nieuwe prijsverhogingen nog niet in zijn prijzen verwerkt hebben. Immers, die ebikes zijn door hem ingekocht toen de prijzen niet verhoogd waren.

sparta e-speed fiets van het jaar 2015

Speed ebike van het jaar 2015: Sparta ION E-Speed

De RAI vereniging heeft bij de 28ste verkiezing van de fiets van het jaar, in de categorie speed ebikes, de Sparta ION E-Speed uitgekozen tot de Speed ebike van het jaar 2015. De door Sparta in 2014 geïntroduceerde high speed ebike kan een snelheid bereiken van 40 km/u.

elektrisch fiets nieuws maart 2015
enra logo

Europese pechhulp ebike fietsverzekering Enra

Enra, een verzekeringsmaatschappij die tweewielerverzekeringen aanbiedt, heeft de dekking van haar ebike verzekering uitgebreid. Vanaf nu geldt de dekking voor heel Europa. Wanneer je bij Enra een ebike verzekering afsluit is deze niet alleen verzekerd tegen diefstal maar biedt men ook pechhulp. Die hulp was tot voor kort beperkt tot Nederland. We vroegen ons af, waar bestaat deze pechhulp dan uit? We hebben het voor je uitgezocht. Wanneer je met pech stil komt te staan dan is één belletje genoeg naar de alarmcentrale. Dan komen ze jou en je ebike ophalen en brengen je terug naar het punt waar je vertrokken bent toen je aan de fietsrit begon. Men herstelt dus niet het probleem, en men brengt je ook niet in verbinding met een fietsenmaker ter plekke die je probleem gaat oplossen. Dat is dan wel weer een beetje pech.

elektrisch fiets nieuws februari 2015
bosch classic+ middenmotor

Bosch Classic+ omruilactie (geen terugroepactie) vanwege doortrappen

Eigenaren van elektrische fietsen die uitgerust zijn met de Bosch Classic+ middenmotor kunnen in individuele gevallen last hebben van "doortrappen". De fietser ervaart dan geen weerstand meer tijdens het fietsen, vergelijkbaar als de naafversnelling "tussen twee versnellingen" staat. Bosch benadrukt dat dit probleem niet een algemeen voorkomend probleem is van de Classic+ middenmotoren en dat daarom er geen terugroepactie nodig is. De Bosch Classic+ was de eerste generatie middenmotoren van Bosch en zijn later gevolgd door de Bosch active line middenmotor.

Bosch heeft aangegeven dat zij, zelfs buiten de fabrieksgarantie, maar uiterlijk tot eind 2016 dit zonder kosten zal laten herstellen. Heb je een fiets met de Classic+ middenmotor en ervaar je het doortrapprobleem, ga dan naar je fietsenwinkel. Zij zullen het probleem verhelpen door de gehele elektromotor te vervangen.

Bosch heeft het goed begrepen. Garantie stopt niet gelijk na de officiële fabrieksgarantie, zeker als het probleem zich vaker dan gemiddeld voordoet. De Nederlandse wet schrijft voor dat garantie zich niet laat voorschrijven door een getalletje van de fabrikant maar wat een doorsnee koper verwacht van de levensduur van het product.

Van een elektromotor, zeker die van een kwaliteitsmerk als Bosch hadden wij een levensduur ingeschat van minimaal tien jaar. Gaat de motor eerder stuk dan is het normaal dat de fabrikant het onderdeel repareert en de kosten laat afhangen van de leeftijd van het onderdeel in relatie tot de te verwachten levensduur.

Bosch gebruikt als slogan "invented for life". We verwachten dan ook dat Bosch na 2016 een ruimhartige "gedeeltelijke garantievergoeding" hanteert.

anwb logo

Nominaties fiets van het jaar 2015

Voor de 28ste keer zal op 28 februari de fietsverkiezing van het jaar plaatsvinden. Inmiddels zijn de nominaties bekend gemaakt door de jury die bestond uit de ANWB, de RAI vereniging, Innovam, Fietsonderzoeker, Fietsersbond, NTFU en de redacties van tweewielerbladen. In de categorie ebikes zijn genomineerd de Cannondale Contro-E Headshok, de Batavus Razer en de Koga E-Lement. Voor de speed ebikes zijn genomineerd Riese & Müller - BlueLABEL Charger Beltdrive HS, de Sparta ION E-Speed NuVinci en de Gazelle Impulse EM speed.

elektrisch fiets nieuws januari 2015
shimano steps middenmotor
nieuwe Steps middenmotor van Shimano

Shimano middenmotor verschijnt in elektrische fietsen

De vorig jaar door Shimano aangekondigde Steps middenmotor verschijnt in steeds meer modellen elektrische fietsen. Vorig jaar werd de Falter E8.8 aangekondigd en nu heeft ook Trek met het model Trek LM500+ een elektrische fiets met Shimano steps middenmotor. De Shimano steps is een "totaaloplossing" die Shimano aanbiedt aan fietsfabrikanten. Het betreft minimaal de middenmotor, accu, motormanagement, display en bediening. Daarnaast kan de fietsfabrikant kiezen om ook van Shimano de elektronische versnelling Di2 te integreren maar ook zaken als een versterkte ketting en tandwiel. Dit heeft het voordeel dat geheel elektrisch wordt geschakeld en dat tijdens het schakelen de elektromotor even inhoud. Dit is nodig om grote krachten op de tandwielen en schakelmechanisme tijdens het schakelen te voorkomen. De geleverde Lithium Ion accu kan in vier uur geladen worden en heeft een capaciteit van 418 Wh en geven dus een ruime actieradius die oploopt tot zo'n 120 kilometerVerder lezen

Meer nieuwsartikelen tref je aan in het nieuws archief.

nieuws

home­ >nieuws

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen