Elektrische fietsen nieuws
2013
elektrisch fiets nieuws december 2013
shimano steps middenmotor voor elektrische fietsen
Shimano middenmotor voor elektrische fietsen

Shimano stapt in middenmotor markt met "Steps"

Shimano, de bekende leverancier van fietsonderdelen zoals de naaf- en derailleur versnellingen, stapt in een nieuw marktsegment, het fabriceren van een elektrische totaaloplossing voor elektrische fietsen met een middenmotor, accu, acculader, besturingselektronica display en bediening. Met de middenmotor, die de naam "Steps" draagt, mikt Shimano op het grote marktsegment van elektrische fietsen met een snelheid tot 25 km/u. Het aantal elektrische fietsen met middenmotor stijgt enorm. Bekend zijn de flyer fietsen met Panasonic middenmotor en de middenmotor van Bosch die door zeer veel fietsfabrikanten wordt geleverd.

shimano steps middenmotor in fietsframe
Shimano middenmotor in fietsframe

In 2014 gaat Shimano samen met Zeg, een bekende Duitse fabrikant van (elektrische) fietsen, een veldproef houden door in een gelimiteerd aantal elektrische fietsen deze Steps middenmotor te plaatsen. Verwacht wordt dat de Steps motor gebruikt wordt voor de 2015 elektrische fiets modellen die eind 2014 verschijnen. De 36 Volt middenmotor weegt 3,1 kg en levert een maximaal koppel van 50 Nm. De bijbehorende, door Shimano te leveren accu heeft een accucapaciteit van 418 Wh en kan geleverd worden in een uitvoering voor onder de bagagedrager of in het frame. De verwachte actieradius zal maximaal 120 km bedragen.

shimano steps display
Shimano Steps display

De bijbehorende acculaders zou een lege accu in 4 uur kunnen opladen. Met het bedieningspaneel op het stuur zijn drie trapondersteuningsstanden te kiezen. Met deze Steps middenmotor gaat Shimano de concurrentie aan met Panasonic maar vooral Bosch die samen een zeer groot aandeel hebben in elektrische fiets middenmotoren.

Nieuwe testrapporten

pegasus premio nu-e
Pegasus Premio Nu-E

We hebben testrapporten toegevoegd van de Sparta Ion DT model 2014, Sparta E-motion X3, Sparta E-motion C2 Comfort, Sparta E-motion C2 model 2014, Sparta E-Motion C5, Pegasus Premio Nu-E, Pegasus Premio E8 en Pegasus Premio E9.

Koga's nieuwste brochure e-bikes

Op de website van Koga is de nieuwste brochure te vinden met de 2014 modellen.

Sparta Ion elektrische fietsen voorzien van diefstalbeveiliging

elektrische fietsen dief

Sparta meldt dat haar Ion elektrische fietsen voorzien zijn van een diefstalbeveiliging. Dit bericht zal Sparta mogelijk hebben gepubliceerd omdat bekend is geworden dat het dievengilde het gemunt heeft op elektrische fietsen. Logisch, want die zijn een stuk meer waard dan een normale fietsen. Toch verwonderd dit bericht ons van Sparta. Sparta en vele andere merken hebben al jarenlang zo'n diefstal beveiliging. Weinig nieuws onder de zon dus naar onze mening. De diefstalbeveiliging is gebaseerd op het feit dat de accu, display en motormanagement voorzien zijn van een unieke identificaties/nummers en deze drie nummers vanuit de fabriek zijn gekoppeld. Wanneer het display van de fiets wordt genomen zal de fiets niet meer als elektrische fiets werken (wel als normale fiets). Als de dief een ander display (van een andere gelijk model) op de fiets monteert zal het nog niet gaan werken. Alleen een fietsenmaker, die een officiële dealer is van Sparta, is in staat een nieuw display of accu te koppelen. De fietsenmaker zal dan wel (hopelijk) om een eigendomsbewijs vragen.

elektrisch fiets nieuws november 2013

Extra lage prijzen bij Qwic

qwic trend26
Qwic Trend26

Qwic biedt in de periode van 20 november t/m 25 december 2013 twee elektrische fietsen aan tegen extra lage prijzen. Het betreft de Qwic Trend26, die met een framemaat van 43 cm hoog en 26 inch wielen zeer geschikt is voor de minder grote fietsers en waarvoor maar 999 Euro in plaats van zo'n 1599 op de toonbank gelegd moet worden. In dezelfde periode zal de verkoper van de fietsenwinkel de Qwic Trend3 aan je willen leveren met een korting van maar liefst 700 Euro. Voor 1299 Euro ben je de nieuwe eigenaar van deze fiets. Let op, dit geldt alleen voor het heren model.

Nieuwe brochure Sparta

Sparta heeft haar nieuwe brochure online geplaatst. Die is wat lastig bereikbaar, hier kan je hem eventueel ook downloaden.

elektrisch fiets nieuws oktober 2013

Leveringsproblemen Bosch Active middenmotor

bosch middenmotor active line

Het is een luxeprobleem, maar toch. Bosch heeft haar afnemers (fietsfabrikanten) laten weten dat men de enorme hoeveelheid orders voor de Bosch middenmotor type Active line heeft geleid tot enorme leveringsachterstand. De bestellingen van deze middenmotor in oktober zullen pas in mei 2014 geleverd gaan worden. De verkoop van dit type motor verloopt zo goed dat Bosch besloten heeft flink te investeren in extra productiecapaciteit. De Bosch Active middenmotor wordt op dit moment gebruikt door onder andere Batavus in de Isola E-go, de Milano E-go, Sella E-go en de Trento E-go. Maar ook bijvoorbeeld door Gazelle in de Fuente EM en de Orange EM.

Sparta E-motion C5

sparta e-motion c5
Sparta E-motion C5

Sparta introduceert een nieuw model elektrische fiets, de E-motion C5. De fiets is voorzien van een 317 Wh accu goed voor maximaal 57 km met trapondersteuning fietsen maar met bijbetaling kan ook gekozen worden voor accu's met een grotere capaciteit: 400 Wh of 522 Wh respectievelijk 150 en 250 meerprijs en goed voor maximaal 72 of 94 km actieradius. De elektromotor zit in het voorwiel en de verwijderbare accu onder de bagagedrager. De trapondersteuning wordt gebaseerd op basis van een rotatiesensor maar, en dat is nieuw, met tandenteller. Lees alle details in het testrapport van de Sparta E-motion C5.

Goed industrieel ontwerp keurmerk voor Sparta E-motion C5

De zojuist geïntroduceerde Sparta E-motion C5 heeft meteen het keurmerk "Goed Industrieel Ontwerp" (GIO) mogen ontvangen. Dit keurmerk wordt gegeven aan een ontwerp dat naast originaliteit, gebruiksgemak, innovatie en functionaliteit vooral ook mooi is en wordt uitgereikt door de Dutch Design Academy. Naast de de E-motion C5 heeft Sparta ook voor de ION E-speed hetzelfde keurmerk ontvangen. Sparta doet het op dit gebied goed met dit keurmerk, in 2012 ontvingen drie elektrische fietsen dit GIO keurmerk.

elektrisch fiets nieuws september 2013
qwic trend4
Qwic Trend4 met usb lader

Smartphone opladen met Qwic Trend4

De nieuwste Qwic Trend4 heeft een interessant nieuwtje voor de smartphone bezitters: op het display bevindt zich een usb aansluiting waardoor je de smartphone (of ander usb oplaadbaar apparaat) kan opladen gebruikmakend van de energie uit je elektrische fiets accu.

Spartamet terug van weggeweest?

sparta spartamet
Elektrische Ion Spartamet

Sparta lijkt oude tijden te laten herleven door de introductie van de (nieuwe, elektrische) Spartamet. De Spartamet was een zeer populaire fiets met hulpmotor die tot eind van de vorige eeuw werd verkocht. Het was een gewone fiets maar dan met een klein benzine hulpmotortje van 30 cc die door Sachs werd gemaakt. Nadat Sparta in 1999 de productie moest stilleggen, omdat Sachs de betreffende motor niet meer wilde leveren, was de Spartamet "geschiedenis" geworden. Destijds zijn honderdduizenden Spartamets verkocht, een duidelijk succesnummer. Sparta heeft inmiddels veel ervaring opgedaan met elektrische fietsen en heeft nu een nieuwe Spartamet geintroduceerd. Deze heeft geen benzinemotor meer, maar geheel eigentijds, een schone en milieuvriendelijk elektromotor. Vermeldenswaardig is de capaciteit van de accu, zover we weten is dit de eerste elektrische fiets met een accu capaciteit van 1000 Wh. Daardoor is de actieradius enorm groot. Deze actieradius is overigens sterk afhankelijk van het gebruik van de Spartamet. Laat je de elektromotor al het werk doen en laat je de trappers onberoerd dan is de actieradius 100 km. Wanneer je meefietst loopt de actieradius op tot maximaal 290 km.

elektrisch fiets nieuws augustus 2013
qwic trend3
Qwic Trend3

Tijdelijk gratis grotere accu-capaciteit bij Qwic

Qwic biedt in de maanden augustus en september, zonder meerkosten, een accu aan met een extra grote capaciteit. In plaats van de standaard 216 Wh accu kan je nu, voor het zelfde geld, fluitend wegrijden op een elektrische fiets met een 432 Wh accu. Dat scheelt nog al! Deze dubbele accucapaciteit levert niet alleen een dubbele actieradius maar ook zal de accu, als je hem niet al te zwaar belast veel langer meegaan dan de 216 Wh accu. Deze actie is van toepassing op de modellen Urban2, City, Tour of Trend3. Kijk bij Qwic voor de actievoorwaarden.

union e-bend
Union E-Bend

Nieuwe ebikes van Union

Union presenteert op haar website twee nieuwe ebikes, de E-bend en de E-Rail. Beide elektrische fietsen zijn verkrijgbaar met een accu van 252 en 324 Wh.

elektrisch fiets nieuws juni 2013
logo consumentenbond

Aan de tand gevoeld

In de consumentengids is een artikel gewijd aan elektrische fietsen. Als beste getest waren de Koga E-Deluxe, Sparta Ion RX+, de Sparta Ion RXS+, de RIH Omega en de Batavus Fuego E-go had zowel het predicaat beste uit de test als ook Beste koop. Deze laatste fiets had wel een nadeel dat de actieradius minder was dan de andere modellen, maar daar staat een vriendelijke verkoopprijs tegenover. Verder meldde zij dat het de accu nog een knelpunt is. Maar ook zij ziet het licht schijnen. Een nieuw accu type, de LiFePo4 accu gaat veel langer mee, alleen de fabrikanten vermelden nog niet of men dit type accu monteert. Men meldt alleen dat het een Lithium-Ion accu is, jammer want zo kan je ze niet herkennen.

elektrisch fiets nieuws mei 2013
pegasus premio nu-e
Pegasus Nu-e

Telegraaf elektrische fietsentest

De consumentenbond, Telegraaf en de Fietsersbond hebben een test gedaan van zestien elektrische fietsen. De Pegasus Premio Nu-e stond bovenaan de lijst. Dit was mede te danken aan de goede specificaties in combinatie met een lage prijs van 2699 Euro. De Pegasus heeft namelijk een Bosch middenmotor, een flinke accucapaciteit van 396 Wh en opvallend, een traploze NuVinci Harmony versnelling. Schakelen is nooit meer nodig en je kan zelf de ideale trapfrequentie instellen. Een minpuntje was dat de accu alleen maar los van de fiets te laden is. Andere toppers waren de Cannondale E-series 2 Women Rigid die de lichtste elektrische fiets was met 22,2 kg, de Koga E-Deluxe die vooral werd geroemd om het stijve frame, de Batavus Garda E-go met als pluspunt een Bosch middenmotor maar met een wat slap frame, de Dutch ID Sport+ Ladies die "gewoon goed" werd bevonden, de Flyer T8 Deluxe met Panasonic middenmotor die van alle geteste modellen de grootste actieradius heeft en de Sparta ION RXS die technisch veel lijkt op de Koga E-Deluxe alleen met een wat slapper frame maar met een prijskaartje die 700 Euro lager is dan de Koga.

elektrisch fiets nieuws januari 2013
trek logo

Jaar lang mobiliteitsgarantie van Trek

Trek meldt op haar website dat alle dit jaar verkochte Ride+ modellen gratis een mobiliteitsgarantie krijgen. Mocht je onderweg pech hebben dan zal na een telefoontje de ANWB je komen helpen. Primair zullen ze trachten een noodreparatie uit te voeren zodat je weer thuis kan komen. Mocht dit niet lukken dan wordt je samen met een eventuele medereiziger thuis gebracht wordt.Verder lezen

Meer nieuwsartikelen tref je aan in het nieuws archief.

nieuws

home­ >nieuws

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen