Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten kettingkasten?

Net als bij een normale fiets, zijn elektrische fietsen verkrijgbaar met drie verschillende uitvoeringen van de kettingkasten:

  • gesloten
  • open
  • halfopen

Iedere kettingkast heeft zijn voor- en nadelen. Welke eigenschappen je het belangrijkst vindt zal bepalen welke kettingkast het best bij je past.

Gesloten kettingkast

gesloten kettingkast elektrische fiets

De gesloten kettingkast tref je aan bij de "stadsfietsen". De ketting bevindt zich in een gesloten cassette. Deze beschermt de ketting tegen vuil en vocht. Maar deze beschermt ook de gebruiker tegen het vuil en vet dat op de ketting zit. Je zal dus nooit last hebben van smeer op je broek of jurk omdat deze langs de ketting gaat. Je hoeft ook geen onderhoud aan de ketting te plegen doordat de ketting vrijwel niet vuil en vochtig wordt.

Je zou denken, waarom zou je kiezen voor een half-open of een open kettingkast? Het antwoord is simpel, een gesloten kettingkast kan niet gecombineerd worden met een derailleur. Bij een gesloten kettingkast kan dus alleen gebruik worden gemaakt van een naafversnelling. En een naafversnelling heeft minder versnellingen en heeft een iets lager rendement dan een derailleur.

Open kettingkast

open kettingkast elektrische fiets

De open kettingkast maakt het gebruik van een derailleur mogelijk. Daardoor kan je van meer versnellingen gebruik maken dan bij een naafversnelling. Het grote nadeel is dat vocht en vuil invloed hebben op je ketting. Je bent dus verplicht om regelmatig onderhoud aan de ketting uit te voeren. Omdat de ketting onbeschermd is, kan je met dagelijkse kleren geen gebruik maken van deze fiets. Wil je de voordelen van een derailleur maar toch met normale kleren fietsen dan is de halfopen kettingkast de oplossing.

Halfopen kettingkast

halfopen kettingkast elektrische fiets

De halfopen kettingkast biedt de voordelen van het gebruik van een derailleur maar biedt je kleren toch een zekere mate van bescherming. Ook bij de halfopen kettingkast zal de ketting nat en vuil worden en zal je regelmatig de ketting moeten schoonmaken en smeren.


nieuws

home­