Bepalen framehoogte elektrische fiets

framehoogte elektrische fiets

Wanneer een elektrische fiets gekocht wordt denkt men niet snel aan het kiezen van een model met een, voor de toekomstige berijder, meest geschikte framehoogte. Toch is dit van essentieel belang.

Hoe kan je zelf de ideale framehoogte bepalen?

Bepalen framehoogte elektrische fiets

De framehoogte van een elektrische fiets wordt gemeten vanaf de trapas tot aan het einde van de zitbuis. De framehoogte is belangrijk want die bepaalt de laagste zithoogte van het zadel. De framehoogte van de fiets heeft een relatie met de lengte van je benen. Het beste is om de (binnen)beenlengte te meten. Een grove benadering van de framehoogte kan plaatsvinden door uit te gaan van je lichaamslengte.

Meten van de binnenbeenlengte

Doe je schoenen uit en ga met je voeten iets uit elkaar staan. Pak een stok (bijvoorbeeld een bezemsteel), druk deze tegen je kruis aan tot het bot waarop je zit en hou de stok recht (gebruik een waterpas) of laat iemand vanaf de zijkant kijken. Meet nu de afstand grond tot de stok. Dat is de binnenbeenlengte. Op basis van deze binnenbeenlengte kan je de ideale framemaat bepalen.

Hoewel de meningen verschillen tussen de experts wordt vaak aangehouden: binnenbeenlengte x 0,67 (soms 0,68). Is je binnenbeenlengte bijvoorbeeld 85 cm dan is de ideale framemaat: 85 x 0,67 = 57 cm. Wanneer je de keuze hebt tussen een frame wat iets groter of iets kleiner is dan je ideale maat kies dan voor de kleinere framemaat. De zadel kan je dan iets hoger afstellen. Wanneer een frame te groot voor je is zal het zadel op de laagste stand toch nog te hoog zijn.

Controleren van de juiste zadelhoogte

lichaamslengte framemaat indicatie
150-165 cm 49 cm
155-170 cm 51 cm
160-175 cm 53 cm
170-185 cm 57 cm
185-190 cm 61 cm
195-210 cm 65 cm

Ga op je fiets zitten en laat iemand je fiets goed vast houden. Zet de bal van je voet op de trapper (dat is tijdens het fietsen de beste stand). Draai een van de trappers zodanig dat deze in het verlengde staat van de zitbuis. Dan staat je trapper net niet helemaal in de onderste stand, maar wel is de afstand tussen zadel en trapper het grootst. In die stand moet je been haast gestrekt zijn, een heel kleine buiging bij de knie moet net zichtbaar zijn. Is je been geheel gestrekt of kan je zelfs het pedaal met je punten van je teen aanraken dan moet je zadel lager gesteld worden.

Wanneer een zeer duidelijke knik bij de knie te zien is dan moet je zadel hoger gesteld worden. Doorgaans zijn de meeste fietszadels te laag afgesteld. Wanneer het zadel te laag staat kost het fietsen meer moeite en fiets je niet lekker. De spieren in je bovenbeen gaan dan na enige tijd pijn doen.

Wanneer je een elektrische fiets koopt met een verende zadelpen moet je daar rekening mee houden. De vering van het zadel "kost" 4 cm en die ruimte moet beschikbaar zijn. Vaak wordt een wat kleine framemaat genomen. Sommige fabrikanten adviseren van de ideale framemaat vier centimeter af te trekken. Heel belangrijk is dat de juist zadelhoogte, ook met een verende zadelpen instelbaar is.


nieuws

home­