Koppel van de elektromotor bij elektrische fietsen

gashendel op een elektrische fiets
elektromotor van een elektrische fiets

De elektromotor is de krachtbron van iedere elektrische fiets. Maar hoe sterk is die krachtbron? En zijn er verschillen tussen fabrikanten en motor modellen en hoe kan je dat verschil zien?

Newton meter

De elektromotor zorgt dat met de energie uit de accu kracht wordt uitgeoefend op de elektrische fiets waardoor je minder hard hoeft te trappen. De kracht van deze elektromotor, ook wel koppel genoemd, wordt uitgedrukt in een waarde met de eenheid Nm. Dit staat voor Newton meter. Hoe groter deze Nm waarde is, hoe krachtiger de elektromotor.

Je zal geneigd zijn te denken, hoe krachtiger de motor is des te beter. Maar dat is niet altijd waar. Ook deze medaille heeft twee zijden. Een elektromotor met een hoog koppel zorgt dat bij het "beklimmen" van een steile brug of heuvel je een krachtige ondersteuning krijgt van je elektrische fiets waardoor je makkelijker naar boven kan komen. Maar doordat jij het naar boven rijden prettigere hebt gevonden met deze grote trapondersteuning heeft de accu deze energie moeten leveren, veel energie zelfs. Daarbij is het wisselgeld een verminderde actieradius geworden. Je accu is immers zwaarder belast, dus meer ontladen.

Wanneer je kiest voor een zo groot mogelijke actieradius zou je feitelijk niet zoveel ondersteuning heuveltje op willen hebben. Wanneer je een krachtige elektromotor hebt is het erg verleidelijk het meeste werk door je fiets te laten doen in plaats dat jij op de trappers hard moet trappen, maar met een verlaagde actieradius tot gevolg. Een sterkere motor is dus niet per definitie "beter" of een zwakke motor "slechter".

Het is maar waar je voor kiest wat betreft de afweging van trapondersteuning versus actieradius. Wanneer het fietsen op een normale fiets niet meer zo lekker gaat, en je in een heuvelige omgeving woont, zou een sterke elektromotor prettig zijn.

Vanwege het bovenstaande is het zo belangrijk dat je, voordat je een elektrische fiets gaat kopen, eerst met verschillende fietsen proefritten gaat maken. Daarin kan je ook bepalen of je behoefte hebt aan een krachtigere motor of met een minder krachtige motor tevreden bent.


nieuws

home­