Invloed van temperatuur op accu van elektrische fiets

accu elektrische fiets

Temperatuur heeft een grote invloed op accu's die bij elektrische fietsen worden gebruikt. Deze invloed valt uiteen in twee categorieën:

  • Invloed van tijdelijke aard
  • Invloed met een blijvende schade

Invloed van temperatuur op accu van tijdelijke aard

Een accu is een "voorraadvat van elektrische energie", een soort brandstoftank. Bij een auto is de inhoud van de brandstoftank "een gegeven" en de inhoud daarvan wijzigt niet, of het nu koud is of enorm warm, de inhoud van de brandstoftank veranderd niet.

Dat geldt niet bij accu's van elektrische fietsen. De "brandstofinhoud" van een accu, de beschikbare capaciteit, wordt uitgedrukt in Wh (spreek uit Watt-uur) . Hoe groter de Wh waarde hoe meer "elektriciteit in de accu zit" en dus de actieradius toeneemt voor het fietsen met trapondersteuning.

De fabrikant van de accu geeft de Wh waarde van de accu op bij een temperatuur van 20 °Celsius. Wanneer de temperatuur daalt zal de Wh waarde, dus de (beschikbare) inhoud van je accu, dalen. Bij 0 °Celsius zal de afname, afhankelijk van het type accu, zo'n 20% lager zijn. Kan je bij 20 °Celsius met een volle accu een afstand overbruggen van bijvoorbeeld 50 km, bij 0 °Celsius is dit gedaald tot zo'n 40 km. Hoe kouder het wordt, hoe geringer de accucapaciteit is. Bij -10 °Celsius kan je een afname verwachten van 30 tot 40%.

Gebruik je de elektrische fiets voor woon werk verkeer zorg dan dat de accu een zodanig grote overcapaciteit heeft dat je ook in de winter een ritje huis-werk-huis kan overbruggen. Deze invloed van de lage temperatuur is niet blijvend. Zodra de temperatuur weer stijgt zal de beschikbare capaciteit weer toenemen. Door deze

Invloed van temperatuur met een blijvende schade voor de accu van een elektrische fiets

Accu's hebben niet het eeuwige leven, sterker nog, ze hebben een relatief korte levensduur. In de meeste gevallen zal je na drie jaar de accu van je elektrische fiets vervangen. Deze levensduur van drie jaar is zowel negatief als positief te beïnvloeden. Zo kan je door de accu niet te zwaar te belasten en slim op te laden de levensduur flink verlengen.

Accu's van een elektrische fiets hebben een hekel aan hoge temperaturen. De levensduur van de accu neemt sterk af met het stijgen van de temperatuur van de accu. Dit is voor een keer niet erg maar probeer langdurige blootstelling aan hoge temperaturen te voorkomen. Zet daarom je fiets in de zomer liefst in de schaduw.

Nog belangrijker, wanneer je de elektrische fiets voor langere tijd niet gebruikt, bewaar de accu dan (met of zonder fiets) op de koudste plaats beschikbaar. Hoe kouder, hoe beter, hoe langer de accu mee zal gaan, maar vermijd temperaturen beneden de 0 °Celsius. Vanwege deze toenemende levensduur van accu's bij lage temperaturen is het ook de rest van het jaar is het slim om de accu (of fiets met accu) zou koud mogelijk te stallen.

Balans

Een accu van een elektrische fiets blijkt gevoelig te zijn voor de temperatuur en is het balanceren tussen capaciteit en levensduur. Bij hoge temperaturen neemt de levensduur af, maar de capaciteit neemt toe. Bij lage temperaturen is het precies andersom. De levensduur neemt significant toe maar zo ook de capaciteit van de accu. Bij een temperatuur van 20 °Celsius is dit in een mooie balans.

Bij het werkelijk gebruik van de accu zou het interessant zijn dat de accu niet koud is, immers dan is de capaciteit in Wh optimaal. Zodra de accu niet gebruikt wordt (tussen de fietstochten in, als de fiets gestald staat) is een lage temperatuur op prijs te stellen omdat daarmee de levensduur flink toeneemt. Onthoudt dat de hoge temperaturen van een accu blijvende schade opleveren maar lage temperaturen hebben alleen maar een tijdelijke invloed op de capaciteit van de accu, afgezien van de blijvende langere levensduur.


nieuws

home­