Accu vervangen of accu revisie elektrische fiets

accu sparta onder bagagedrager

De accu van een elektrische fiets heeft niet het eeuwige leven. Sterker nog, na een jaar of drie tot vijf zullen velen denken aan het vervangen van de accu. Een nieuwe accu kopen is echter zeer kostbaar. Bedragen rond de 500 euro zijn normaal.

In plaats van het kopen van een totaal nieuwe accu voor je elektrische fiets kan je ook kiezen om de accu te laten reviseren. Je krijgt hiermee weer een accu met splinternieuwe accu's (oplaadbare batterijen) maar tegen iets lagere kosten dan een nieuwe accu.

Drie onderdelen

Een accu van een elektrische fiets bestaat uit drie hoofdonderdelen: de behuizing (de langwerpige doos), het battery management system (BMS) die het laden van de accu's in de gaten houdt en de oplaadbare batterijen. Wanneer een elektrische fiets-accu wordt gereviseerd worden alleen de oplaadbare batterijen vervangen voor nieuwe. Je behoud dus de oude behuizing en de elektronica van het BMS.

Wanneer de vervangende batterijen 100% gelijk zijn aan de batterijen die de fabrikant heeft gebruikt heb je na de revisie een accu die volkomen gelijk is aan een totaal nieuwe accu van de fabrikant. De vraag is, wat voor kwaliteit van de oplaadbare batterijen is gebruikt bij de accu revisie? Dat is een kwestie van vertrouwen. Soms specificeert de leverancier die de revisie uitvoert wat voor typenummer oplaadbare batterijen wordt gebruikt. Op basis daarvan kan je op het internet zoeken of dit kwaliteitsbatterijen zijn.

Het reviseren van een elektrische fiets accu heeft dus een aantal aspecten: het is goedkoper dan een nieuwe accu kopen, het is milieuvriendelijker want alleen maar de oplaadbare batterijen worden vervangen en de behuizing en elektronica worden niet als afval weggegooid, maar of je dezelfde kwaliteitsaccu ervoor terugkrijgt kunnen wij niet op afstand zeggen. Dat zelfde vertrouwen geldt ook bij een auto garage als je een accu of andere onderdelen laat vervangen.

Elektrisch fiets accu reviseren met kwalitatief betere oplaadbare batterijen

Sommige accu revisie bedrijven bieden de mogelijkheid om tijdens de accu revisie de oplaadbare batterijen te vervangen voor een ander en beter type. Dit betere type kan bijvoorbeeld een grotere actieradius opleveren of een veel langere accu levensduur zoals bij LiFePo4 ook bekend als LFP of LiFe oplaadbare batterijen.


nieuws

home­