Accu elektrische fiets opladen in winter

De lage temperaturen van de winter hebben een grote invloed op de accu en zal de actieradius van een elektrische fiets flink verlagen. Wanneer je, vooral voor het woon-werkverkeer, de elektrische fiets gebruikt moet je hier van te voren rekening mee houden. Bij lage temperaturen zijn twee vervelende zaken waar je rekening mee moet houden. Als eerste zal de accu bij een lage temperatuur niet volledig opgeladen kunnen worden. Daarnaast is de inwendige weerstand van de accu hoger bij lage temperaturen waardoor je energie, dus capaciteit, verliest.
Capaciteit accu daalt met de temperatuur
Een accu van een elektrische fiets met een capaciteit van bijvoorbeeld 300 Wh, zal wanneer deze geladen wordt bij 0° Celsius een flink lagere capaciteit hebben. Houd rekening met een afname van zo'n twintig procent. Hierdoor zal de actieradius dus ook afnemen met zo'n twintig procent.
Dit fenomeen is overigens tijdelijk zoals je hier kan lezen, wanneer je later de accu opwarmt tot kamertemperatuur zal je weer wel in staat zijn de accu tot zijn oorspronkelijke capaciteit te laden. De capaciteit van de accu, nadat deze volledig is opgeladen, zal zo'n 240 Wh zijn. Langer opladen heeft geen enkel nut, bij deze lage temperatuur zal je de "verloren" capaciteit van 60 Wh niet kunnen benutten.
Stel dat je met een volledig geladen accu gaat fietsen in de winter dan zal toch je actieradius flink lager zijn. Dit komt door de toegenomen interne weerstand van de accu (net als bij auto-accu's). Hierdoor zal effectief te leveren energie aan je elektrische fiets een stuk beperkter zijn.
Interne weerstand neemt toe met dalen van de temperatuur
Iedere accu heeft een interne weerstand, dat is een (vervelend) gegeven. Deze interne weerstand verschilt per accutype. De temperatuur heeft een grote invloed op deze interne weerstand. Naarmate de temperatuur daalt, stijgt de interne weerstand. Hierdoor neemt de spanning van de accu af en dus de geleverde prestaties van de elektrische fiets. Zo zal de actieradius flink afnemen door een gestegen interne weerstand van de accu.
Hoe kan je de gevolgen van een lage temperatuur op je accu beperken?
De capaciteitsdaling van de accu kan het eenvoudigst bestreden worden door de accu niet in een koude schuur maar in de huiskamer of keuken op te laden. Wanneer dit bij 21° Celsius plaatsvindt zal de volledige capaciteit van de accu beschikbaar zijn. Daardoor begin je met een accu die 100% geladen is in plaats van bijvoorbeeld 80%.
Zodra je gaat fietsen zal de temperatuur van de accu afnemen en zal de inwendige weerstand toenemen. Tenzij je in staat bent de accu dik in te pakken met een winterjasje valt hier verder weinig aan te doen. Zodra je op de plaats van bestemming bent is het slim om de accu meteen uit de fiets te halen en binnen te leggen. Hierdoor zal de temperatuur weer stijgen en zal de inwendige weerstand weer afnemen wat een positieve invloed heeft op je actieradius. Als het even kan is het slim om gelijk op te laden waardoor je de terugreis met een volle accu begint.
Mochten de bovenstaande maatregelen niet adequaat zijn geweest dan resten je nog drie opties: een tweede accu kopen en in een zijtas meenemen en deze inzetten als de eerste accu op is, een accu kopen met een grotere capaciteit waardoor de verliezen van de lagere temperatuur gecompenseerd kunnen worden en als laatste: berusting en de fiets op geheel eigen kracht voortbewegen als de accu "het niet haalt".
Wanneer je dagelijks van de elektrische fiets gebruik maakt is het heel verstandig om een accu te kopen met een zo groot mogelijke capaciteit. Niet alleen om de daling van de prestaties van de accu in de winter te compenseren maar nog meer om de levensduur flink te kunnen verlengen doordat je de accu capaciteit niet volledig benut. Meer hierover in het artikel laden en ontladen van een accu en de invloed daarvan op de levensduur.