Accucapaciteit van een elektrische fiets

koga accu elektrische fiets

De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in de eenheid Wh (Watt uur) en geeft aan hoeveel elektrische energie opgeslagen kan worden. Deze energie wordt gebruikt voor de trapondersteuning. Hoe groter de accucapaciteit, hoe groter de actieradius van de elektrische fiets, maar ook hoe duurder en hoe zwaarder de accu. Daarnaast iets opmerkelijk, een accu met een grote capaciteit zal (doorgaans) een langere levensduur hebben dan een accu met een kleinere capaciteit.

Emmer metafoor

Vergelijk de capaciteit van een accu met de inhoud van een emmer bij het schoonmaken van de ramen. In een kleine emmer kan weinig water (heeft een kleine capaciteit) waardoor je na een paar ramen al de inhoud van de emmer moeten aanvullen. Het voordeel van zo'n klein emmertje is dat dit wel lekker licht en goedkoop is. Een grote emmer stelt je in staat om veel meer ramen schoon te maken maar daar staat tegenover dat deze zwaarder en duurder is.

Zo ook bij een elektrische fiets. Een accu met een kleine capaciteit is licht en relatief goedkoop maar de actieradius is beperkt. Een accu met een grotere capaciteit is duurder en zwaarder maar zorgt dat je langer kan genieten van de trapondersteuning.

Wh

Zoals je keuze hebt in kleine en grote emmers, heb je ook keuze in kleine en grote accu's. De accu-capaciteit in de elektrische fietsen verschilt dus per merk en model. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in Wh (Watt hour, spreek uit als Watt-uur). Hoe hoger deze Wh-waarde, hoe meer energie in de accu opgeslagen kan worden, dus hoe langer je met de elektrische fiets kan rijden.

Een accu met een kleine capaciteit, bijvoorbeeld 300 Wh zal sneller leeg zijn dan een accu met een capaciteit van bijvoorbeeld 500 Wh. De afmeting van een elektrische fiets-accu is niet altijd gerelateerd aan de accu-capaciteit. Wanneer een elektrische fiets aangeboden wordt met twee verschillende accu-capaciteiten zal de afmeting van de accu in beide gevallen gelijk zijn.

De accu-behuizing met de kleine capaciteit zal in dit geval maar voor de de helft gevuld zijn met accucellen en zal daarom lichter aanvoelen. De accu-behuizing met een grotere capaciteit is helemaal volgepropt met accu cellen en zal daarom zwaarder aanvoelen.

Ah, Volt en Wh

De accucapaciteit uitgedrukt in Wh kan je gebruiken om de accu-capaciteit van accu's te vergelijken. Soms wordt de term Ah gebruikt. Dit staat voor Ampère-uur. Op basis van de Ah waarde (zonder de spanning van de accu te weten) kan je twee accu's niet met elkaar vergelijken. De Ah-waarde heeft alleen maar betekenis in combinatie met de spanning van de accu die uitgedrukt wordt in Volt.

Door de Ah waarde met de spanning (V) met elkaar te vermenigvuldigen kan de accu-capaciteit in Wh worden uitgerekend. Een accu van 10 Ah en 36 V heeft dus een capaciteit van 10 x 36 = 360 Wh.

Levensduur verlengen

Het lijkt dus aantrekkelijk om een accu te kopen met een zo groot mogelijke capaciteit. Met een grote accucapaciteit kan je namelijk veel kilometers maken. Echter, hoe hoger de capaciteit, hoe duurder de accu wordt. Bovendien wordt deze ook nog eens een beetje zwaarder.

Ondanks dat een accu met een grote capaciteit flink duurder zal zijn, is het toch sterk aan te bevelen om een accu te kopen met een flink grotere capaciteit dan dat je nodig denkt te hebben. Door een accu met veel capaciteit maar voor een klein deel te gebruiken, zal de accu veel minder zwaar belast worden en kan daarmee de levensduur van de accu worden verlengd.

Accucapaciteit niet constant

Realiseer dat de accucapaciteit niet constant is. Naarmate de accu ouder wordt zal de capaciteit langzaam afnemen (alsof de emmer kleiner wordt). Afhankelijk van het type accu maar een afname tot 20% per jaar, ook al gebruik je de accu niet, is niet abnormaal.

De temperatuur heeft ook een sterke invloed op de capaciteit, naarmate het kouder wordt daalt de beschikbare accucapaciteit. Dit is gelukkig maar tijdelijk. Zodra de temperatuur weer hoger wordt stijgt de capaciteit weer naar zijn oorspronkelijke waarde. In de winter is de actieradius dus een flink stuk kleiner dan in de zomer. Een vuistregel, per graad Celsius zal de accucapaciteit met 1% dalen (20° C als referentie, dus bij 0° C is de capaciteit circa 20% minder). Onder het vriespunt wordt dit effect sterker. Ook deze temperatuur afhankelijkheid is een reden om de accucapaciteit bij de aanschaf van een elektrische fiets liefst zo ruim mogelijk te kiezen.


nieuws

home­